62

‘Rijke Nederlanders sluizen jaarlijks 10 miljard euro weg’

Video: Nederlandse staat loopt jaarlijks 10 miljard euro mis ... OESO wil belastingparadijzen aanpakken … Plannen zijn vooralsnog slechts goede voornemens 

Nederland behoort tot de top van ’s werelds belastingparadijzen. Niet voor de simpele burger, maar voor multinationals, die via ingewikkelde constructies en afspraken met de belastingdienst, zo min mogelijk belasting weten te betalen. Daar moet nu een einde aan komen, vindt ook de OESO, de Organisatie Economische Samenwerking en Ontwikkeling, die maandag een plan presenteert om het probleem wereldwijd aan te pakken.

Eén van de nieuwe regels zou moeten zijn dat het belastingvoordeel voor bedrijven alleen gaat gelden in landen waar de bedrijven daadwerkelijk zijn gevestigd. Daarmee zou een einde gemaakt moeten worden aan brievenbusfirma’s, waar Nederland er talloos veel van telt.

Om overzichtelijk te krijgen waar bedrijven winst maken en waar ze belasting betalen over de winst, wil de OESO dat bedrijven voortaan een rapport inleveren aan de belastingdienst van het moederland. Die stuurt het vervolgens door naar alle belastingdiensten in de landen waar het bedrijf acties is.

Eerst zien, dan geloven

PvdA-Europarlementariër Paul Tang benadrukt tegenover de NOS dat de afspraken slechts plannen zijn. Echte actie wordt nog niet ondernomen. Alle landen dienen afzonderlijk de wetgeving aan te passen, maar of hoe en wanneer ze dat doen, is niet duidelijk. Tang hoopt dat Nederland snel het goede voorbeeld gaat geven, omdat we nu meewerken aan ‘grootschalige verduistering van belastingmiddelen’.

Update 15.45
De Nederlandse staat loopt jaarlijks zo’n 10 miljard euro mis, doordat rijke Nederlanders hun geld wegsluizen via offshore-vennootschappen. Dat zegt voormalig FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld in Nieuwsuur. Woensdag promoveert Van Koningsveld op een studie naar de aard en omvang van het misbruik van offshore-vennootschappen.

Rijke Nederlanders hebben in totaal zo’n 129 miljard euro in brievenbusfirma’s in belastingparadijzen gestald, zo blijkt uit het onderzoek van Van Koningsveld. De vermogende Nederlanders doen dit voornamelijk om minder belasting te hoeven betalen in Nederland.
cc-foto: Webted

Geef een reactie

Laatste reacties (62)