111

Rijke ondernemingen willen niet betalen voor de crisis

Belastingdienst ontvangt meer dan 10.000 bezwaarschriften ... Crisisheffing over topsalarissen zou indruisen tegen de Universele Rechten van de Mens

De Belastingdienst heeft meer dan 10.000 bezwaarschriften ontvangen vanwege de crisisheffing. Dat meldde Nieuwsuur maandagavond. Over het loon van medewerkers die meer dan 150.000 euro per jaar verdienen, moeten werkgevers 16 procent extra belasting afgedragen. Dat druist in tegen de Universele Rechten van de Mens, aldus de werkgevers.


De Belastingdienst heeft aan 18.000 bedrijven en organisaties zo’n heffing opgelegd voor medewerkers met topsalarissen. De heffing komt voort uit het Vijfpartijenakkoord en komt uit de koker van GroenLinks. Hij geldt alleen voor bedrijven en voor semi-publieke instellingen als ziekenhuizen en woningcorporaties. Met de eenmalige heffing wilden de vijf partijen 500 miljoen euro ophalen. 

De bezwaarmakers zijn volgens accountantskantoor Ernst&Young vooral verbolgen over het feit dat de maatregel met terugwerkende kracht is ingevoerd. Werkgevers hebben zich hierdoor niet kunnen voorbereiden op de extra heffing. Ook zou de heffing oneerlijk zijn omdat deze alleen werkgevers treft: eenmanszaken met een miljoenenomzet blijven buiten schot. 

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik reageert verbolgen op de bezwaarschriften:

Ze zeggen dat deze heffing in strijd is met de mensenrechten van deze veelverdieners. Dat vind ik over de top. Als je op een moment dat veel mensen hun baan kwijtraken gaat zeggen: mijn mensenrechten worden geschonden omdat ik boven de 150.000 euro wat extra belasting moet gaan betalen, dan vind ik dat eerlijk gezegd bizar.”

cc-foto: Mystic_Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (111)