46

‘Rijke Rijksmuseum wisselt cultuurbanen in voor vrijwilligers’

Parool columniste is boos: Directie verdient boven de ministernorm … Verhoogt toegangsprijs en vervangt arbeidsplaatsen voor vrijwilligersfuncties

De kritiek op het Rijksmuseum neemt toe. Afgelopen week maakte het Parool bekend dat de drietallige directie bijna 600.000 euro verdient. Dat is boven de ministernorm van 178.000 euro die het kabinet nog moet invoeren. Ook moeten arbeidsplekken plaats maken voor vrijwilligersfuncties. Parool columniste Lara Hannawi vindt het een schande.

De renovatie van het Rijksmuseum werd bekostigd met 375 miljoen euro belastinggeld. Hannawi vindt dat de burger daar niets voor terugkrijgt. Vanaf volgend weekend gaan bezoekers een toegangsprijs betalen van 17,50 euro. Ook ontdekte ze dat het Rijksmuseum een vacature heeft geplaatst voor een vrijwilligersfunctie als ondersteuning voor de afdeling organisatie en communicatie op de afdeling Publiek en Educatie. Het is een functie voor 8 tot 36 uur waar voorheen een betaalde arbeidsplaats voor was.

In haar column in het Parool schrijft ze:

Nu de overheid de topsalarissen voor de publieke en semi-publieke sector verder matigt, zou er misschien ook iets gedaan kunnen worden aan het onrechtmatig ontnemen van arbeidsplaatsen in deze sector? Bezuinigingen zijn een feit, maar als zelfs het Rijksmuseum een fulltime vrijwilliger wil aannemen voor kantoorwerk, heeft de uitbuiting van deze liefdadigheidsterm een nieuw dieptepunt bereikt.

Hannawi snapt niet waarom het Rijksmuseum zich gedraagt als een behoeftige. De cultuursector heeft het afgelopen jaar veel banen verloren. Nu gaan die ‘banen’ volgens haar naar ’65-plussers met te veel vrije tijd en werklozen die hopen dat dit op termijn betaald werd oplevert’. Deze ontwikkeling is volgens haar geen uitzondering.

De bodem, om het cru te zeggen, wordt opgevuld met werknemers met derderangs voorwaarden waarvan het niet nodig wordt gevonden hen loon te geven. Denk aan de zorg bijvoorbeeld.”

Parool: Waarom gedraagt waarom het Rijksmuseum zich als een behoeftige

cc-foto: Ton Nolles

Geef een reactie

Laatste reacties (46)