Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijkman Groenink 'verdient' miljoenen aan duurzame energie

  •  
08-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1382 keer bekeken
  •  
windmolen300.png
Topbankiers halen miljoenen binnen dankzij ingewikkelde fiscale constructies
Oud-ABN Amro-bestuurder Rijkman Groenink en andere topbankiers hebben de afgelopen jaren miljoenen van de Belastingdienst teruggekregen, dankzij hun investeringen in duurzame energie. Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Via een ingewikkelde fiscale constructie, heeft Groenink miljoenen verdiend.
De Volkskrant schrijft:
Het was niet bekend dat De Ambtenaar (de bijna 200 meter hoge windturbine bij Medemblik, red) via een ingewikkelde fiscale constructie als beleggingsobject was verkocht aan een groep van 21 bankiers en financieel specialisten. Zij hoeven daardoor minder inkomstenbelasting te betalen. Naar schatting de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren.”
Niet alleen bij Medemblik is een dergelijke fiscale constructie opgezet. Ook elders in Nederland genieten vermogende particulieren van het belastingvoordeel. Naast windmolens, betreft het ook bijvoorbeeld mestverwerkingsinstallaties.
Rijkman Groenink laat in een reactie weten ‘zeer veel duurzame projecten’ op deze wijze te hebben gefinancierd. Enerzijds omdat hij gelooft in het verduurzamen van de energieproductie, maar: ‘daarnaast zijn er financiële redenen’. Groenink bezit 15 procent van De Ambtenaar, ABN Amro bestuursadviseur Frans van Lanschot bezit 8 procent, het hoofd grondstoffen van de Rabobank 5 procent en twee oud-topmannen van private equity-bedrijf NPM Capital bezitten samen 9 procent.
cc-foto: NUON

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.