76

‘Rijksmuseum schiet ernstig tekort op culturele diversiteit’

Twee prominente bestuurders zijn uit de school geklapt om kritiek te uiten op het diversiteitsbeleid van het Rijksmuseum. Ze noemen het ‘een gemiste kans’ dat er in het verslag van 2016 van het meest prestigieuze subsidieproject van Nederland geen enkele aandacht wordt besteed aan culturele diversiteit. Ook wordt er geen waarde gehecht aan culturele diversiteit in de Raad van Toezicht. Sterker nog, de Code Culturele Diversiteit, een lijst van pijlers die door de hele cultuursector wordt onderschreven, wordt zelfs nergens genoemd.

De kritiek komt van Astrid Elburg en Giep Hagoort, beiden prominenten in de bestuurlijke laag van de culturele sector. Giep Hagoort is hoogleraar emeritus Kunst en Economie aan de Universiteit Utrecht en de HKU. Astrid Elburg is toezichthouder bij diverse culturele instellingen, zoals bij NEMO, Museumnacht en voorheen Ook het Nationale Ballet. Het is hoogst ongebruikelijk dat dergelijke kritiek van bestuurders via de media wordt geventileerd.

Het Rijksmuseum, dat op vele fronten als toonaangevend wordt gezien voor de museumsector, maar ook de cultuursector als geheel, telt 2.26 miljoen bezoeken en zo’n 600 medewerkers. Het museum kreeg in 2016 ruim 31 miljoen aan subsidie, op een begroting van 80 miljoen. Juist een museum dat zo groot is, zou zich volgens Elburg en Hagoort in moeten zetten voor culturele diversiteit, zodat het herkenbaar is voor iedereen in Nederland.

Daarom sturen Elburg en Hagoort erop aan dat Jet Bussemaker, die verantwoordelijk was voor de verlening van de subsidie aan het Rijksmuseum, dan ook een hartig woordje moet gaan spreken met hoofddirecteur Taco Dibbits.

Foto: CC kelly reeves

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (76)