22

Rijksmuseum wil moordwapen Fortuyn opnemen in collectie

Expositie van pistool gaat in overleg met de familie Fortuyn

Het Rijksmuseum is al twee jaar bezig om het pistool in handen te krijgen waarmee Volkert van der Graaf in 2002 Pim Fortuyn doodschoot. “Het wapen van Fortuyn is van dermate historische waarde dat we het graag willen hebben”, zei Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum zondag in Buitenhof.


De moord op Fortuyn was het begin van een kentering in de Nederlandse samenleving. Anders dan de moord op Theo van Gogh of de aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in 2009 in Apeldoorn, was het volgens Pijbes het eerste moment dat een grote impact had op Nederland waarna het maatschappelijk klimaat veranderde.

Als we ons de vraag stellen wat er gebeurd zou zijn als Fortuyn niet vermoord was, dan hadden we nu geen Geert Wilders gehad. Als we diezelfde vraag stellen bij de moord op Van Gogh, dan is de impact die dat heeft gehad anders.

Of het wapen ook direct geëxposeerd wordt bij de opening van het Rijksmuseum in 2013 weet Pijbes nog niet. “We willen het nu in ieder geval verwerven, anders is het straks misschien vernietigd. Het is iets anders om een gevoelig object op te nemen in je collectie, dan het te exposeren.” Pijbes legt uit dat hij er nu ook niet voor zou kiezen om de Suzuki Swift, waarmee Karst Tates op Koninginnedag de bus van Beatrix probeerde te rammen, zou exposeren zoals het Apeldoorns museum CODA van plan is. “Dat vind ik een akelig ding, het is te vers, te kort geleden.” De betrokkenheid van de familie van Fortuyn bij het wel of niet exposeren van het wapen, vindt Pijbes belangrijk. “Zij hebben zeker een stem en wij zijn verplicht daar naar te luisteren.”

Het pistool is nu nog in het bezit van het Openbaar Ministerie. De aanschaf van het 9 millimeter semi-automatische Star Firestar kost het Rijksmuseum niets. Pijbes ziet het wapen echter niet als een ‘goedkoop’ historisch object. “Ook als het wel geld had gekost, hadden we er alles aan gedaan om het te verwerven.”

De familie van Fortuyn moet nog op de hoogte worden gesteld. Pijbes zegt een brief naar de familie snel de deur uit te doen. In de Belgische krant de Standaard zegt Marten Fortuyn geen bezwaren te hebben als het pistool in het Rijksmuseum komt. “Dit bevestigt dat mijn broer geschiedenis heeft geschreven; of in ieder geval zijn moordenaar. Ik zou wel even de veer eruit halen, als ik het museum was.”

De Standaard: Rijksmuseum gaat moordwapen Fortuyn tonen

Geef een reactie

Laatste reacties (22)