Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijksrecherche wil helderheid over corruptie ambtenaren

  •  
05-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corrupt_300.jpg
Corruptie onder ambtenaren blijkt het hoogst in Utrecht en Limburg
De Rijksrecherche wil meer onderzoek doen naar corruptie onder ambtenaren. Onlangs analyseerde zij 221 corruptiemeldingen in de periode 2003-2007. Ze vermoedt dat de bekende gevallen, voornamelijk afkomstig uit de bouw, maar een topje van de ijsberg vormen. Het beeld dat uit de huidige onderzoeken voortkomt is zo eenzijdig dat het haast niet kán kloppen, schrijft de NOS.
Uit de onderzoeken blijkt dat de meeste gevallen van corruptie meer voorkomen bij rijksambtenaren dan op gemeentehuizen. Vooral in de wereld van de bouw en onroerend goed. De meeste zaken gaan over omkoping. Bij de opsporingsdienst bleef het aantal corruptiemeldingen zeer laag in vergelijking met de omvang van het ambtenarenapparaat.
De Rijksrecherche vindt de onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd te kleinschalig om een indruk te krijgen van de omvang van corruptie binnen het Nederlandse amtenarenapparaat. Om een beter beeld te krijgen hoe vaak corruptie voorkomt, wil de Rijksrecherche eerst antwoord kunnen geven op de vraag in hoeverre omkoping in Nederland wordt ontdekt.
In de regio Utrecht en Limburg komt relatief meer corruptie voor dan in andere delen van Nederland. Voor het onderzoek werden 27 ambtenaren, vertegenwoordigers van private sector en wetenschappers geïnterviewd. Een derde van hen noemde Limburg en Noord-Brabant gevoeliger voor corruptie, meldt De Limburger.
Over de periode 2003 – 2007 werden 265 ambtenaren betrokken bij corruptie. Bij 87 van hen is nader onderzoek ingesteld, 80 procent daarvan kreeg uiteindelijk een proces verhaal opgemaakt van een strafbaar feit.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.