Laatste update 19:42
118

Rijkste 1 procent bezit meer dan de helft van al het vermogen op de wereld

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit meer dan de helft van alle rijkdom op de wereld. Het is voor het eerst dat die grens van 50 procent wordt overschreden, zij het nipt: in 2017 bezat de rijkste 1 procent 50,1 procent. Een jaar eerder was dat nog 49 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Oxfam Novib naar de kloof tussen arm en rijk.

Ook zouden de rijkste 42 mensen op de planeet samen nu net zo veel geld hebben als de armste 3,7 miljard mensen. In 2009 moesten er nog 380 steenrijke mensen bij elkaar gezet worden om tot eenzelfde totale vermogen als de armste helft te komen.

Uit het rapport blijkt verder dat tussen 2016 en 2017 de wereld 9 biljoen (9.000.000.000.000) dollar rijker werd, maar dat 82 procent van dat enorme bedrag in handen kwam van die rijkste 1 procent. Voor de armste 50 procent van de wereldbevolking betekende die stijging helemaal niets, zij gingen er geen cent op vooruit. Oxfam berekende ook dat met 7,6 biljoen dollar – die 82 procent dus – de armoede in de wereld maar liefst zeven keer kan worden verholpen.

Ook in Nederland is de kloof tussen de allerrijksten en de allerarmsten fors, zij het iets minder dan het gemiddelde van de hele wereld: de rijkste 1 procent bezit 45 procent van het totale vermogen. Ook blijkt dat in Nederland relatief weinig mensen de kloof tussen arm en rijk te groot vindt: 58 procent, tegenover 75 procent wereldwijd. Nederland scoort daarmee het laagst van alle landen.

Oxfam Novib publiceert de cijfers jaarlijks vlak voor de start van het World Economic Forum waar regeringsleiders samenkomen. De gegevens van de rijkste mensen komen van het Amerikaanse tijdschrift Forbes, de armoedecijfers van de Wereldbank.

Bron: NRC, Oxfam Novib / cc-foto: Erik Brouwer

Geef een reactie

Laatste reacties (118)