Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van Rijn doelbewust niet eerlijk tegen Kamer over pgb-puinhopen

  •  
17-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Van Rijn trapt anti-rokencampagne af

© 2017-02-10 10:36:48 DEN HAAG - VLNR: Gynaecoloog Corla Vredevoogd, verpleegkundig consulent zwangeren Monique Boon (voorgrond) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in het H

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) en zijn ambtenaren hebben de ene na de andere fout gemaakt bij het hervormen van het persoonsgebonden budget (pgb). Op de vele interne waarschuwingen dat het mis zou gaan werd nauwelijks gereageerd, maar in de Tweede Kamer schetste de staatssecretaris een ‘te rooskleurig en onvolledig beeld’ van de werkelijke situatie. Dat meldt NRC op basis van honderden interne en vertrouwelijke documenten en gesprekken met direct betrokkenen.
De krant noemt het pgb nieuwe stijl ‘een van de grootste fiasco’s van het huidige kabinet van VVD en PvdA’ en schrijft:
“Toen het begin 2015 misging, werd er doelbewust geld overgemaakt aan mensen die er aantoonbaar geen recht op hadden, zoals een zorgondernemer die voor een overleden patiënt zorg declareerde. Ook ging er op advies van het ministerie geld naar rekeningnummers in Bulgarije of Roemenië terwijl de verzorgers noch de patiënten bekend waren. Structurele problemen met de nieuwe pgb zijn nog steeds niet opgelost.”
De situatie lijkt pas zeer recentelijk onder controle, pas sinds november 2016 worden declaraties weer gecontroleerd zoals wettelijk voorgeschreven. Kamerleden die Van Rijn naar problemen met het pgb vroegen, werden genegeerd of kregen zeer laat pas een antwoord dat op zijn zachtst gezegd een optimistische weergave van de werkelijkheid te noemen was.
Volgens de reconstructie van NRC was bij het ministerie allang bekend dat het plan gedoemd was te mislukken, maar werd er desalniettemin doorgezet:
“Twee maanden voor invoering waren er van de 275.000 contracten die de SVB nodig had om zorgverleners uit te betalen, maar 371 goedgekeurd. De staatssecretaris sprak diverse keren over de theoretische mogelijkheid dat iets fout zou gaan, terwijl hij op dat moment al wist dat er bij tienduizenden patiënten problemen waren. Ruim een maand voordat de SVB moest gaan uitbetalen wist het ministerie dat normaal betalen niet zou lukken, en dat de ontwikkelde noodplannen ook niet zouden voldoen… Toch werd vanwege de problemen niet besloten het project uit te stellen, zoals de noodplannen voorschreven.”
De bedoeling van de hervormingen was dat het nieuwe stelsel fraudebestendiger en eenvoudiger in het gebruik zou zijn voor patiënten met een pgb. In plaats daarvan werd het systeem veel complexer, werd tot afgelopen november nauwelijks op fraude gecontroleerd en blijkt ook nog eens stukken trager en duurder in de uitvoering. Meer dan achthonderd SVB’ers zijn fulltime bezig met het verwerken van declaraties. De afgelopen twee jaar gaf het ministerie gemiddeld 50 euro per maand per patiënt uit, alleen om geld uit te kunnen keren.
Lees het hele artikel hier.

Meer over:

politiek, nieuws, pgb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.