23

Van Rijn komt in actie voor suïcidaal meisje

Staatssecretaris Martin van Rijn gaat iets doen voor het suïcidale minderjarige meisje dat al sinds april op de wachtlijst staat van een kliniek. Dat schrijft Van Rijn dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De moeder van het 16-jarige meisje dat met meerdere psychische stoornissen kampt, deed vorige week een oproep op Facebook. “We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken?” schreef ze. Aanleiding voor de wanhoopskreet was een nieuwe zelfmoordpoging van haar dochter, die al 8 weken wacht op een plek in een geschikte ggz-kliniek.

Wachttijden in de jeugdpsychiatrie zijn lang. Eerder deze maand berichtte de NRC dat jeugdpsychiaters zich grote zorgen maken over de jeugd-ggz. Een van de grootste knelpunten is volgens de jeugdpsychiaters het krimpen van kinderpsychiatrische afdelingen van ggz-instellingen en het oplopen van wachtlijsten. Soms zo erg dat ‘psychiaters op zoek naar een specialistische behandelplek geregeld moeten leuren met kinderen’. Een van de psychiaters stelde in de krant dat: „Nederland krijgt op dit gebied de status van een ontwikkelingsland. ” Ggz-instelling Parnassia, waar het meisje sinds april op de wachtlijst staat, noemt het feit dat gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg als oorzaak voor de lange wachttijden.

Inmiddels heeft de staatssecretaris gesproken met de ouders van het meisje, zorgverleners en de gemeente. “Naar aanleiding daarvan lijkt er een plek gevonden te zijn, die mogelijk passend is”, aldus Van Rijn. Verder schrijft hij dat: “Deze casus is voor mij aanleiding om aanbieders en gemeenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid zowel voor wat betreft deze casus als voor andere mogelijke casussen waar dit ook speelt. (…) Eventuele bestuurlijke vraagstukken over financiën en wachtlijsten mogen in acute gevallen uiteraard nooit een reden zijn om een kind niet tijdig te behandelen.”

Bron: NOS, NRC

Geef een reactie

Laatste reacties (23)