24

Risico’s steunpakket Griekenland nog onbekend

Pas op Prinsjesdag wordt waarschijnlijk meer duidelijk wat de gevolgen zijn voor Nederland

Het is nog geheel onduidelijk wat de risico’s voor Nederland zijn met de bijdrage aan het steunpakket voor Griekenland. Dat zei topambtenaar Hans Vijlbrief van het ministerie van Financiën.

Vijlbrief zegt in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog ‘een heleboel dingen onzeker’ zijn. Hij kan om die reden ook nog geen bedrag noemen dat Nederland moet neerleggen voor de steun aan Griekenland. De gemaakte afspraken worden nu uitgewerkt en waarschijnlijk pas gepresenteerd tijdens Prinsjesdag.

Ook is nog niet duidelijk in hoeverre Griekenland geholpen is met het steunfonds. Vijlbrief zegt in de brief dat de maatregelen nog niet zijn doorgerekend door het IMF.

De verwachting is dat de zogenoemde schuldhoudbaarheid zal verbeteren. “Ik weet niet hoeveel”, zei de thesaurier-generaal. Het woord ‘aanzienlijk’ durfde hij niet te noemen, schrijft NRC.

Vijlbrief trad met een brief op de voorgrond om het misverstand over de hoogte van steun alsnog recht te zetten. Premier Rutte zei na afloop van de top dat de EU landen overeen gekomen waren met een pakket van 109 miljard, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van de banken. Dat bedrag van vijftig miljard moest echter bij het steunpakket van 109 miljard worden opgeteld waardoor het totaal bedrag op 159 miljard euro neerkomt. Vijlbrief zegt in zijn brief dat Rutte’s presentatie inderdaad anders had gekund.

NRC: Gevolgen hulp Griekenland nog onduidelijk

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)