Laatste update 19:31
75

Rituele slacht aan banden gelegd

De regelgeving rond ritueel slachten wordt aangescherpt. Dat heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten (pdf). Van Dam heeft hierover inmiddels ook al afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van slachterijen en betrokken joodse en islamitische organisaties.

Volgens de nieuwe regels mag straks alleen nog ritueel worden geslacht voor de in Nederland aanwezige gemeenschappen. Het ritueel geslachte vlees mag dus niet naar het buitenland worden geëxporteerd en ook mag het vlees van onbedwelmd geslachte dieren niet in de gewone keten terechtkomen. De consument die zijn vlees gewoon bij de supermarkt koopt, moet er vanuit kunnen gaan dat het dier verdoofd is geweest bij de slacht.

Ook de manier waarop het slachten gebeurt wordt vastgelegd in de nieuwe regelgeving. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal toezien op het naleven van die slachtwijze. De huidige uitvoer is volgens Van Dam niet acceptabel. ‘De aantasting van dierenwelzijn moet zoveel mogelijk worden beperkt. Daarom heb ik een aantal strenge maatregelen genomen. Ik ben blij dat ik daarover met de betrokken religieuze organisaties afspraken heb kunnen maken.’

Enkele van die strenge regels zijn bijvoorbeeld dat de NVWA een dier dat na veertig seconden het bewustzijn niet heeft verloren, alsnog zal verdoven. Om dat te toetsen zal bij de dieren de ooglid- en comareflex worden getest. Iets wat op dit moment nog niet gebruikelijk is, maar wel in overeenstemming is met het meest recente wetenschappelijk advies van het Europese bureau voor voedselveiligheid. Daarnaast zal er strikte registratie plaatsvinden van het aantal geslachte dieren. Dat aantal moet in overeenstemming zijn met een vooraf ingesteld aantal dieren dat nodig is voor de Nederlandse markt.

Als het aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ligt, is dit een eerste stap naar een compleet verbod:

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft met 116 stemmen van de 150 vóór het wetsvoorstel van de PvdD voor een verbod op onverdoofd slachten gestemd (…). De Eerste Kamer stemde tegen en was voor het plan van oud-staatssecretaris Bleker van december 2011 voor een convenant. Bij de behandeling van mijn nieuwe wetsvoorstel van het verbod dit jaar kan de politiek het zich niet opnieuw veroorloven om door te gaan met experimenten als deze.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)