Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rituele slacht betekent minutenlange doodsstrijd, zeggen 130 dierenartsen

  •  
31-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2944 keer bekeken
  •  
12699868644_90f2a875d2_z
Bij een goed uitgevoerde halssnede verliest het dier na enkele seconden al het bewustzijn, zegt oud D66-senator
Een groep van 130 dierenartsen reageert fel op een opiniestuk van Hanneke Gelderblom-Lankhout in Trouw. De oud D66-senator en lid van het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims houdt daarin een pleidooi voor onverdoofd, ritueel slachten.
De groep artsen is verbonden aan de vereniging Caring Vets , die ‘zich uitspreekt over structurele schendingen van dierenwelzijn.’ Hieronder valt voor hen ook de rituele slacht. ‘Een rund heeft een extra slagader die langs de wervels naar de hersenen loopt. Bij het doorsnijden van de hals neemt deze tak de bloedvoorziening naar de hersenen over waardoor het dier bij bewustzijn blijft,’ aldus de groep.
Waar Gelderblom-Lankhout in haar verhaal schreef dat bij een goed uitgevoerde halssnede het dier na enkele seconden al het bewustzijn verliest, zegt de groep dierenartsen tegen Trouw: ‘Bij onbedwelmde slacht wordt bij een dier dat volledig bij bewustzijn is de keel doorgesneden, waarna het minutenlang een doodsstrijd voert tot het is doodgebloed. Bij runderen kan dit soms tot wel 15 minuten duren.’
Onbedwelmd slachten is in Europese landen als Zwitserland, Zweden, Noorwegen en België (vanaf volgend jaar), verboden. De Partij van de Dieren is in Nederland de grootste pleitbezorger van een verbod. Na eerdere pogingen in 2008 en 2011 heeft Marianne Thieme in maart van dit jaar een nieuw wetsvoorstel ingediend dat nog in de Tweede Kamer aan bod moet komen. Over Thieme schreef Gelderblom-Lankhout in haar stuk: ‘onverdoofd slachten mag niet van haar schare gutmenschen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.