12

Rivier Jordaan sterft af

Vervuiling en overmatig gebruik van water maken rivier, waarvan christenen geloven dat Jezus er is gedoopt, kapot

De Jordaan, de rivier die door Israël, Palestina en Jordanië stroomt, zal in 2011 een dode rivier zijn. Dit blijkt uit een rapport van milieu-organisatie Friends of Earth, Middle East (FoEME).

Van de rivier de Jordaan, waarvan christenen geloven dat Jezus zelf er nog in is gedoopt, is weinig meer over. Vervuiling, overmatige gebruik van het rivierwater en slecht watermanagement in de regio hebben de eens grote rivier teruggebracht tot een klein, vervuild stroompje. Dat meldt website physorg op basis van een bericht van persbureau AFP.

Meer dan 98 procent van de loop van de rivier is de afgelopen jaren door Israël, Syrië en Jordanië omgeleid. “Wat overblijft is rioolwater, water dat van boerderijen afstroomt en zout water”, zeggen milieu-organisaties uit de betrokken landen in een rapport dat maandag in de Jordaanse hoofdstad Amman wordt gepresenteerd. “Als nu geen actie wordt ondernomen, zal de rivier in 2011 volledig opgedroogd zijn.”

Door de Jordaan stroomde ooit 1.3 miljard kubieke meter water. Nu bereikt nog maar 20 tot 30 miljoen kubieke meter water via deze stroom de Dode Zee. “Recent onderzoek laat zien dat de biodiversiteit in het gebied met 50 proent is afgenomen”, zegt de directeur van de Jordaanse afdeling van FoEME, Munqeth Mehyar, “omdat bijna al het zoete water wordt omgeleid. De rivier heeft jaarlijks 400 duizend kubieke meter water nodig om weer tot leven te komen.”

De organisatie gelooft dat de rivier gebaat zou zijn bij een infuus van vers water. Israël, Jordanië en Syrië zouden water terug moeten storten. Alleen al door beter watermanagement zou Israël 517 miljoen kubieke meter en Jordanië 305 miljoen kubieke meter water kunnen besparen. Een deel daarvan zou aan de rivier kunnen worden teruggegeven, waarin ondanks de hoge vervuilingsgraad nog steeds veel christenen zich laten dopen.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (12)