102

RIVM: beperking maximumsnelheid tot 100 km redt woningbouw

Door op de helft van de snelwegen de maximumsnelheid te beperken tot 100 kilometer per uur wordt de milieuschade die het verkeer aanricht met stikstofuitstoot voldoende beperkt om de woningbouw te hervatten. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van nieuwe berekeningen. De beperking moet doorgevoerd worden op snelwegen nabij natuurgebieden en schept voldoende ruimte voor kleine tot middelgrote woningbouwprojecten. Voorwaarde voor die gedeeltelijke beperking is wel dat alle automobilisten zich er strikt aan moeten houden.

Het AD schrijft:

Het RIVM stelt dan ook dat een algemene snelheidsverlaging – op álle snelwegen – de meeste zekerheid biedt voor de woningbouw. Als in heel Nederland geen 130 meer mag worden gereden, bespaart dat zóveel stikstof dat nieuwbouwprojecten geen gevaar lopen. Dan is het ook niet erg dat sommige automobilisten toch harder dan 100 kilometer per uur zullen rijden.

Er zijn ook andere opties. Ander veevoer levert meer besparing van stikstofuitstoot op dan de verkeersmaatregel maar kost meer tijd om in te voeren. Het kabinet moet deze week beslissen hoe de stikstofcrisis bezworen gaat worden.

cc-foto: Jan Ubels

Geef een reactie

Laatste reacties (102)