Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

RIVM: Groei coronabesmettingen lijkt afgenomen, maatregelen blijven

  •  
25-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
rivm
De groei van het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt af. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend laten weten tijdens een briefing voor de Tweede Kamer. Volgens Van Dissel is er sprake van “een positieve trend” als gevolg van de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen.
Van Dissel zei dat de besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland, dus het aantal personen dat een zieke aansteekt, onder of op de één ligt. Wel maakte hij direct duidelijk dat het hier om een schatting gaat. Omdat er nog steeds nauwelijks getest wordt op besmettingen met het coronavirus, is er onvoldoende data beschikbaar. Het kan dus zijn dat de afvlakking van het aantal besmettingen op papier wordt veroorzaakt “doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden”.
Voorheen was het zo dat elke persoon besmet met het coronavirus, dat virus aan ten minste twee anderen overdroeg. Dat is nu dus volgens het RIVM niet langer het geval. Gunstig, zei Van Dissel, want daarmee is het gevaar dat de intensive care het aantal ernstige zieke patiënten niet aankan, geweken. Hij waarschuwde er wel voor dat wanneer mensen geen afstand van elkaar blijven houden, bijvoorbeeld door massaal naar het strand of park te gaan, deze verbetering direct weer ongedaan maakt. Van afschaling van de maatregelen tegen verspreiding is voorlopig dan ook geen sprake, aldus het RIVM.
Intensive cares onder druk Hoewel Van Dissel zegt dat het gevaar van overbelasting voor intensive care-afdelingen in ziekenhuizen lijkt geweken, waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, voor het tegendeel. In de Tweede Kamer heeft hij de huidige stand van de intensive cares geschetst. Die is dat er ongeveer 600 coronapatiënten op de ic’s liggen en volgende week waarschijnlijk 1100. Daarnaast liggen er ook ongeveer 500 patiënten die geen corona hebben. “Die bedden zijn er nu niet”, waarschuwt Gommers.
Gommers verwacht dat de piek van de besmettingen eind mei komt. Dan zullen er 2200 bedden nodig zijn. Momenteel werken ziekenhuizen hard om meer bedden en apparatuur te krijgen, geschikt voor coronapatiënten. Daarnaast is er volgens Gommers een “ongelofelijke aanslag” op reguliere ziekenhuisbedden: “Vier keer zo veel als anders. Alles kraakt op het moment.”
Bron: NOS / Beeld: grafiek zoals getoond tijdens Kamerbriefing

Meer over:

rivm, nieuws, coronavirus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.