Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

RIVM komt met 'open haard'-alarm tegen gezondheidsklachten

  •  
31-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
774 keer bekeken
  •  
Jeremy's excellent fire

© cc-foto: Ethan Trewhitt https://flic.kr/p/9sBV43

Het  RIVM  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu   gaat vanaf dit najaar het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden dan wel een slechte luchtkwaliteit afraden, meldt de rijksdienst op de eigen website. Het alarm gaat aan als er bijvoorbeeld weinig wind staat, of wanneer er smog hangt. Via een stookalert roept het RIVM mensen bij dergelijke situaties op om dan geen hout te stoken. Zo kunnen eigenaren van open haarden en andere houtkachels gezondheidsklachten bij hun buren en anderen in de omgeving voorkomen.
Het stoken van hout in een vuurkorf, kachel of open haard wordt als gezellig gezien maar heeft een keerzijde. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) benzeen en koolmonoxide die de in te ademen buitenlucht onveilig voor de gezondheid maken. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook. Iedereen kan zich aanmelden voor het stookalert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.