16

RIVM waarschuwt: Color runs schadelijk voor de gezondheid

De kleurenpoeders die worden rondgestrooid bij de zogenaamde color runs, kunnen een gevaar opleveren voor de gezondheid. Daarvoor heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) woensdag gewaarschuwd in een adviesrapport.

Het gekleurde poeder vindt zijn oorsprong in India waar het onderdeel uitmaakt van het hindoeïstische Holi-Phagwa, een religieuze viering. Enkele jaren geleden kwam het hardloopevenement The Color Run op, met inmiddels meerdere edities per jaar op verschillende plekken in het land. Daarbij wordt eenzelfde gekleurd poeder uitgestrooid over de deelnemende hardlopers. Volgens het RIVM kan dat echter zorgen voor luchtwegklachten en oog- en huidirritatie.

Bij het gebruik van het poeder bij de hardloopevenementen ademen deelnemers de zeer kleine stofdeeltjes in. ‘Dergelijke fijnstofconcentraties kunnen, zeker bij mensen met luchtwegaandoeningen, leiden tot ademhalingsproblemen, zoals een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid,’ aldus het RIVM, dat adviseert geen evenementen te organiseren waarbij de poeders gebruikt worden.

Organisator van The Color Run Klaas Rohde – adverterend met ‘gezond en gelukkig’ – denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen met de gezondheidsrisico’s. ‘Ik denk dat als je een keer The Color Run loopt, dat het helemaal niet erg is. Maar je moet dat niet elke week doen,’ laat hij aan de NOS weten. Ook zegt hij nog niet te hebben meegemaakt dat deelnemers zich bij de EHBO-post moeten melden vanwege de poeders. Wat Rohde betreft blijven mensen gewoon The Color Run lopen: ‘Een keer deelnemen is hartstikke leuk, ook voor kleine kinderen.’

Eerder al concludeerde de Amsterdamse brandweer dat sommige van de gebruikte kleurenpoeders brandgevaarlijk zijn. Het RIVM adviseert vooral géén evenementen te organiseren waarbij de poeders worden gebruikt.

Bronnen: Omroep West, NOS / cc-foto: Scooter Lowhrimore

Geef een reactie

Laatste reacties (16)