20

RIVM waarschuwt vast: laat kinderen niet op kunstgras spelen

De ZEMBLA-uitzending over het gevaar van kunstgras heeft veel stof doen opwaaien. Op de website schrijft het RIVM dat ouders hun kinderen beter niet kunnen laten spelen met de rubberen korrels van kunstgrasvelden. Voor de zekerheid beveelt het RIVM iedereen nu aan om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken.

In de uitzending van het VARA-programma ZEMBLA blijkt dat de gezondheidsrisico’s van de rubbergranulaatkorrels onvoldoende onderzocht zijn. Het RIVM kan niet zeggen wat de gezondheidsrisico’s exact zijn, maar Jan Roels, hoofd van het Centrum Veiligheid van Stoffen en Producten van het RIVM raadt ouders, kinderdagverblijven en naschoolse opvanglocaties wel af om op de velden te spelen, anders dan sporten. De rubbergranulaatkorrels bevatten namelijk kankerverwekkende stoffen.

Tientallen clubs hebben naar aanleiding van de uitzending van Zembla maatregelen genomen, zo blijkt uit inventarisatie van de NOS. Zo zijn er bijvoorbeeld clubs die hun keepers niet meer laten trainen op kunstgras, om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk in aanraking komen met het spul.

Minister Schippers heeft inmiddels een nieuw onderzoek ingesteld. Nog voor het einde van het jaar wil ze weten hoe gevaarlijk het precies is voor sportende kinderen. Ondanks het nieuwe licht dat de ZEMBLA-aflevering op het gebruik van rubbergranulaat heeft geworpen, houdt ze voor nu in ieder geval vast aan de onderzoeken van negen jaar geleden. En, zo stelt de bewindsvrouw “we hebben meer bewijs dat barbecuen gevaarlijk is voor de gezondheid”. Vooral niet barbecuen op kunstgras, dus.

Lees ook op Joop: Zit er een giftig addertje onder het kunstgras? ZEMBLA over ziekmakende stoffen

Geef een reactie

Laatste reacties (20)