Laatste update 18:26
73

Robert Mueller: Als Trump onschuldig was, hadden we dat gezegd

Voor het eerst sinds het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, heeft speciaal aanklager Robert Mueller publiekelijk over zijn onderzoek gesproken. Hij deed dat woensdag in een kort van tevoren aangekondigde persconferentie op het ministerie van Justitie in Washington. In Muellers verklaring veegde hij de herhaaldelijke bewering van Donald Trump dat het onderzoek de president van alle beschuldigingen vrijpleit van tafel.

‘Als uit het onderzoek was gebleken dat de president onschuldig is, dan hadden we dat expliciet vermeld,’ zei Mueller, die tegelijkertijd ook zei dat alle verdachten uit het onderzoek pas schuldig zijn tot het tegendeel bewezen is. Ook zei Mueller dat het ministerie van Justitie Trump niet heeft aangeklaagd omdat het ‘ongrondwettelijk’ zou zijn een zittende president voor een federale rechtbank te dagen: ‘Dat was een optie die we niet konden overwegen.’

Onder meer die opmerking was voor meerdere Democratische politici reden om er bij het Amerikaanse Congres op aan te dringen een impeachmentprocedure tegen Trump te starten, waaronder presidentskandidaten Cory Booker en Elizabeth Warren. Tot nu toe werken behalve de Republikeinen in het Congres ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en enkele andere Democraten een impeachmentprocedure tegen.

Donald Trump liet na de verklaring van Mueller weten dat er wat hem betreft niets is veranderd en dat de zaak, die verre van gesloten is, gesloten is.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)