18

Mueller heeft genoeg bewijs om Flynn aan te klagen

Speciale aanklager Robert Mueller, die namens de Amerikaanse federale autoriteiten onderzoek doet naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zegt dat hij genoeg bewijs heeft om Michael Flynn en zijn zoon aan te klagen. Flynn is de voormalige adviseur van Donald Trump op het gebied van nationale veiligheid en was betrokken bij het campagneteam van Trump.

Michael T. Flynn was een van de eerste medewerkers van Trump die onderzocht werd. Hij werd 24 dagen na zijn aanstelling als nationale veiligheidsadviseur al ontslagen omdat bleek dat hij voor de verkiezingen al diplomatiek contact had gehad met de Russische ambassadeur, iets wat in Amerika voor burgers strafbaar is. Flynn probeerde er nog onderuit te komen door te zeggen dat het enkel om nieuwjaarswensen ging, maar jammer genoeg voor hem doken er geluidsopnamen op waarin hij onder meer besprak hoe sancties tegen Rusland opgeheven konden worden zodra Trump president zou worden.

Flynn Bood daarop aan om informatie te geven aan Robert Mueller in ruil voor immuniteit. Toen hem dat geweigerd werd, besloot hij niet langer mee te werken aan het onderzoek. Sindsdien beroept hij zich op het Vijfde Amendement van de Amerikaanse Grondwet, waardoor hij geen bezwarende verklaringen over zichzelf hoeft af te leggen.

Zijn medewerking blijkt niet nodig te zijn geweest, want de federale autoriteiten hebben onder leiding van Robert Mueller kennelijk genoeg bewijs tegen hem kunnen vinden. Volgens bronnen wordt er de komende dagen nog met meerdere getuigen gesproken over het lobbywerk van Flynn, onder andere over het witwassen van geld en het liegen tegen federale agenten over zijn buitenlandse contacten.

De oudste zoon van Flynn, Michael G. Flynn, is ook in het onderzoek betrokken geraakt. Hij werkte nauw samen met zijn vader tijdens de campagne van Donald Trump en tijdens de overgangsfase in het Witte Huis. Hij zou los van zijn vader, of tegelijkertijd in beschuldiging kunnen worden gesteld. Volgens bronnen zou Flynn senior ook nog voor de keuze staan om mee te werken aan het onderzoek in ruil voor strafvermindering voor hem en zijn zoon.

Eerder deze week werd de oud-campagneleider van Trump, Paul Manafort, opgepakt door Robert Mueller.Hij en zijn zakenpartner Rick Gates zeiden allebei niet schuldig te zijn. Trump’s voormalige campagneadviseur George Papadopoulos heeft echter wel toegegeven schuldig te zijn aan het liegen tegen federale onderzoekers en is op dit moment mee aan het werken aan het onderzoek van Mueller.

NBC News: Mueller Has Enough Evidence to Bring Charges in Flynn Investigation

Geef een reactie

Laatste reacties (18)