12

Robert Muellers Rusland-onderzoek afgerond: geen nieuwe aanklachten

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft vrijdagavond zijn verslag ingediend de Amerikaanse minister van Justitie William Barr. Het verslag is het resultaat van twee jaar lang onderzoek naar betrokkenheid van het campagneteam van Donald Trump bij Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Met het verslag komt een einde aan dit onderdeel van het onderzoek. Wat er precies in het verslag staat wordt mogelijk dit weekeinde nog vrijgegeven voor het publiek.

Een van de punten die wel al naar buiten is gekomen, is dat Mueller ‘geen verdere vervolgingen’ meer vraagt. In de afgelopen twee jaar werden 14 directe medewerkers van Trump aangeklaagd en in een aantal gevallen veroordeeld, hoofdzakelijk wegens belemmering van de rechtsgang, bijvoorbeeld door te liegen tijdens congressionele hoorzittingen. Daaronder bevinden zich oud-campagneleider Paul Manafort, Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn en adviseur en spindoctor Roger Stone. Ook werden er aanklachten ingediend tegen twaalf medewerkers van de Russische geheime dienst en nog eens dertien Russische burgers wegens onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten.

Behalve de mensen waarvan bekend is dat ze worden vervolgd, liggen er ook nog enkele tientallen “verzegelde” aanklachten. Om welke personen dat gaat, is vooralsnog niet bekend. Dat Mueller geen verdere vervolgingen meer wenst, heeft dus geen betrekking op de personen in deze verzegelde dossiers. Daarnaast betekent het ook verre van dat andere mensen die mogelijk onderzocht werden, met name de president zelf, zijn kinderen en zijn schoonzoon, de dans ontspringen. Het onderzoek van Mueller is hoewel het meest besproken, slechts een van meerdere onderzoeken die lopen. Zo lopen er ook onderzoeken uitgevoerd door de Senaat en het Congres waaraan Mueller eerder al een deel van zijn resultaten heeft overgedragen. Daarnaast heeft Mueller ook onderdelen van zijn onderzoek uit handen gegeven, zoals bijvoorbeeld federale aanklagers van de staat New York. Die overgedragen onderzoeken lopen nog altijd.

Wanneer de precieze inhoud van Muellers verslag naar buiten komt, is nog niet duidelijk. Het Witte Huis liet vrijdagavond weten de inhoud met vertrouwen tegemoet te zien. Democratische leiders, waaronder voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi dringen erop aan de bevindingen zo snel mogelijk vrij te geven.

cc-foto: James Ledbetter

Geef een reactie

Laatste reacties (12)