182

‘Robots maken betaalde arbeid overbodig’

Minister Asscher waarschuwt: technologische ontwikkelingen halen ons in ...  Overheid moet op zoek naar nieuw inkomensstelsel ...  Ook belastingstelsel op de schop

Nederlanders die werken met computers en machines zouden er goed aan doen om zich alvast te orienteren op een nieuwe carriere. Volgens minister Lodewijk Asscher is er in de toekomst voor veel mensen namelijk geen betaald werk meer. Dat zei hij maandag tijdens een congres in Den Haag.

De technologische ontwikkelingen zorgen er straks mogelijk voor dat de meeste arbeid wordt uitgevoerd door machines of robots. Het is dan volgens Asscher aan de overheid om ervoor te zorgen dat er voor die mensen nog wel een inkomen is om ‘te kunnen blijven profiteren van de welvaart’.

Volgens Asscher is de nieuwe inkomensvoorziening niet mogelijk met het huidige stelsel. Die laten op dit moment geen ruimte over voor nieuwe instrumenten op dit vlak. De minister denkt ook dat het fiscaal stelsel gewijzigd moet worden, indien zijn voorspelling ook werkelijkheid wordt.

Asscher wijst op de huidige ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s en volautomatische melkrobots.

Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag.

Volgens de minister moet de overheid op zoek naar nieuwe manieren om het werk niet verloren te laten gaan. Door het inzetten van onderwijs, verlaging van arbeidslasten en een betere begeleiding van werklozen moet worden geprobeerd om het niet tot een werkloze samenleving te laten komen.

NU.nl Asscher voorziet baanloze toekomst

CC-Foto: Fllickr Sebastiaan ter Burg / Chris Isherwood

Geef een reactie

Laatste reacties (182)