28

Robots moeten hevig lekkende oliebron dichten

Inmiddels olievlek van 1550 vierkante kilometer... Booreiland Deepwater Horizon zonk afgelopen dinsdag na brand naar 1500 meter diepte... Robots niet eerder op die diepte gebruikt... Bij falen blijft mogelijk maandenlang olie in zee lopen

Olieproducent BP probeert met robots het olielek in de Golf van Mexico te dichten. De op afstand bestuurbare, kleine onderzeeërs zijn niet eerder op deze manier ingezet, aldus Doug Suttles van BP zondag. Dus of het gaat lukken is nog maar de vraag.

Het olielek ontstond dinsdag nadat zich een explosie voordeed op het Deepwater Horizon booreiland voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Het booreiland, ongeveer zo groot als een voetbalveld, zonk kort daarop naar de zeebodem. Inmiddels is een olievlek van 1550 vierkante kilometer ontstaan. Het merendeel van deze vlek is slechts een dun laagje, maar toch kan gerust worden gesproken van zeer ernstige vervuiling. Dit meldt De Volkskrant.

De robots moeten een zogeheten blowout preventer repareren. Dat onderdeel had er eigenlijk automatisch voor moeten zorgen dat een eventuele lekkage direct werd gedicht, maar werkte niet. Als het niet lukt om dit onderdeel te herstellen, kan het volgens Suttles nog wel twee tot drie maanden duren voor het lek kan worden gedicht. In de tussentijd zou er nog meer olie in zee terecht komen.
Lees hier meer

Foto: Flickr CC Sky Truth

Geef een reactie

Laatste reacties (28)