39

ROC-leerling sleept staat voor rechter

Kelvin krijgt voor zijn verplichte stage geen werkvergunning, omdat hij (nog) geen verblijfsstatus heeft. Volgens zijn advocaat schendt de Nederlandse overheid daarmee het recht op onderwijs

De 20-jarige ROC-leerling Kelvin Vrede sleept de Nederlandse Staat voor de rechter omdat hij geen stage mag lopen. Dat maakt zijn advocaat Jelle Klaas vanavond bekend in het VARA-programma De Ombudsman. De rechtszaak wordt ondersteund door kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

De Surinaamse Kelvin, die de opleiding Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen volgt, lijdt aan sikkelcelziekte en heeft in Nederland een verblijfsvergunning aangevraagd op medische gronden. Kinderen die “illegaal” in Nederland verblijven of in een asielprocedure zitten, hebben recht op onderwijs. Maar als ze voor die opleiding stage moeten lopen, hebben ze een probleem. Volgens de WAV (Wet Arbeid Vreemdelingen) is er dan een werkvergunning nodig. Omdat Kelvin geen verblijfsvergunning heeft zal hij deze niet krijgen. Bedrijven die dit soort leerlingen toch stage laten lopen, riskeren hoge boetes. Kortom, deze leerlingen kunnen hun opleiding nooit afronden.

Kelvin heeft inmiddels een bedrijf gevonden waar hij als stagiair aan de slag kan, de Triodos Bank. Hij kan daar meteen beginnen, maar dan moet het wel legaal zijn. Reden voor advocaat Klaas om nu naar de rechter te stappen. Hij wil afdwingen dat Kelvin op stage mag “door de rechter te laten bepalen dat de Nederlandse Staat het recht op onderwijs van Kelvin schendt. Hij mag dankzij de Staat geen stage lopen en zonder stage krijgt hij geen diploma. Wat heb je dan eigenlijk nog aan dat recht op onderwijs?” Dat Kelvin geen verblijfsvergunning heeft, maakt niets uit, zegt Klaas. Dat hij nu meerderjarig is ook niet. “Dat recht op onderwijs is een mensenrecht in Nederland, dat geldt voor iedereen.”

Toezeggingen uit Den Haag

De Ombudsman besteedde in december 2010 al aandacht aan deze kwestie. De oplossing is simpel: stage moet erkend worden als vorm van onderwijs. Dan is er geen werkvergunning meer nodig. De uitzending leidde tot Kamervragen en minister van Onderwijs Van Bijsterveldt liet in een reactie weten dat wat haar betreft elke leerling stage moet kunnen lopen. Eerder al had minister Rouvoet laten weten dat het kabinet Balkenende IV “voornemens is te regelen dat niet langer een tewerkstellingsvergunning vereist is voor het volgen van een stage gedurende regulier vervolgonderwijs”.

Maar ondanks deze toezeggingen gaf het nieuwe kabinet eind april 2011 aan dat zij het toch niet nodig acht dat ongedocumenteerde jongeren stage mogen lopen en hun diploma kunnen behalen. De Tweede Kamer nam een motie aan van de Kamerleden Van Hijum (CDA), Spekman (PvdA) en Klaver (GroenLinks) om het kabinet alsnog te bewegen om stages voor leerlingen als Kelvin mogelijk te maken. De Ombudsman zegt op de zaak te blijven terugkomen tot het geregeld is.

De Ombudsman, vrijdag 16 september om 20.50 uur op de VARA Vrijdag op Nederland 2

Meer informatie: De Ombudman en Defence for Children

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (39)