Laatste update 10:54
8

Rode Kruis start inzamelactie voor klimaatramp in Afrika

Het Rode Kruis opent giro 7244 om hulp te bieden aan tientallen miljoenen Afrikanen die getroffen worden door aanhoudende droogte, een gevolg van El Niño, een tijdelijke verandering in de watertemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan die het weer wereldwijd beïnvloedt. In Afrika leidt de droogte tot op grote schaal tekort aan water en voedsel. De hulporganisatie hoopt snel 11 miljoen euro bij elkaar te krijgen om de ergste nood te lenigen.

Het Rode Kruis helpt in de landen die zijn getroffen door de extreme droogte met voeding, medische hulp, water en informatie over hygiëne. Naast noodhulp bouwen hulpverleners ook putten waterdammen en delen tabletten uit om drinkwater te zuiveren. Ook herstellen ze waterputten, leggen irrigatiesystemen aan en geven voorlichting over de effecten van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan. Zo verstrekken ze bijvoorbeeld zaden die beter tegen de droogte kunnen.

De noodsituatie strekt zich uit over het hele continent. In het noordelijk deel kampt Ethiopië met de langstdurende droogteperiode in 50 jaar. Meer dan 10 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig, bijna 6 miljoen mensen hebben niet genoeg water of sanitaire voorzieningen. In het zuiden treft de droogte landen als Malawi en Zimbabwe, waar de noodtoestand is uitgeroepen. Het leven van naar schatting 1 miljoen kinderen is in gevaar.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)