20

Rode Kruis Spanje schiet eigen volk te hulp

Spaanse Rode Kruis lanceert spotje met oproep de 'gewone' Spanjaard te helpen ... 300.000 kwetsbare burgers ... Twee miljoen gezinnen waarin niemand werk heeft 

Het Rode Kruis in Spanje luidt de noodklok. Vandaag werd een spotje gelanceerd waarin Spanjaarden worden opgeroepen om landgenoten te helpen. Volgens de organisatie is de hulp in eigen land meer dan ooit nodig.

De actie is uitzonderlijk omdat het Rode Kruis zich in het verleden voornamelijk richtte op kwetsbare groepen zoals immigranten. De crisis treft steeds meer autochtone Spanjaarden die niet meer rond kunnen komen. In het filmpje is duidelijk te zien dat het om de ‘gewone’ Spanjaard gaat. In een huiskamer zie je een vader die met een vrijwel lege koelkast, twee kinderen een tortilla pannenkoek te eten geeft. Vervolgens zie je het Rode Kruis dat te hulp schiet.

In Spanje leven naar schatting 300.000 kwetsbare Spanjaarden en zijn er 2 miljoen gezinnen waarin niemand werk heeft. Het Rode Kruis zal zich gaan richten op voedselpakketten voor gezinnen en de verplichte ouderbijdrage voor lunchgeld.

Het Rode Kruis in Nederland heeft begrip voor de actie van de Spaanse collega’s. Tegenover Joop.nl verklaarde woordvoerder Merlijn Stoffels dat in het licht van de economische crisis, de verlegging van de aandacht naar de eigen burgers geen verrassing is. Hoewel de nood hoog is, zijn er nog geen signalen binnengekomen van de Spaanse collega’s met het verzoek om te hulp te schieten.

NOS: Hulpoproep Rode Kruis in Spanje

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)