Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rode wijn en chocola dragen helemaal niet bij aan langer leven'

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
rodewijn300.jpg
Wetenschappers concluderen na grootschalig onderzoek dat er geen enkel bewijs is dat het antioxidant resveratrol beschermt tegen hart- en vaatziekten of kanker
Lang dacht men dat het antioxidant resveratrol dat in onder meer chocola en rode wijn zit, bijdraagt aan een langer leven. Uit een omvangrijk onderzoek van de John Hopkinsuniversiteit blijkt nu dat dit helemaal niet het geval is. Er is geen bewijs gevonden dat het antioxidant bescherming zou geven tegen hart- en vaatziekten, of kanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Amerikaanse medisch vakblad JAMA en is het eerste epidemiologisch onderzoek naar het effect van resveratrol. Een groep van bijna achthonderd 65-plussers is negen jaar gevolgd. Door urine-onderzoek is vastgesteld welke deelnemers veel of weinig resveratrol binnenkregen. Uiteindelijk concluderen de onderzoekers dat het geen enkel effect heeft op de overlijdenskans of op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.
In 1992 werd het stofje nog geprezen als ‘het geheime ingrediënt van de Franse paradox’, schrijft de Volkskrant. Het Franse dieet is vol van verzadigde vetten, maar die zouden gecompenseerd worden door de consumptie van rode wijn. 
Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit van Wageningen benadrukt dat zo’n observationele studie nooit een sluitend bewijs is, als is de JAMA-studie wel belangrijk vanwege de omvang. “Het is meestal het startpunt voor andersoortige studies.” Kersten:
Er is inmiddels heel veel onderzoek, maar het is een beetje een puinhoop. Er komt geen consistent beeld bovendrijven. De ene onderzoeker vindt een positief effect op kanker. De ander op diabetes. De meeste onderzoekers vinden géén effect, maar die krijgen in de media weinig aandacht […] Dat rodewijndrinkers relatief gezond zijn, heeft heel andere oorzaken. Het gaat veelal om hoogopgeleide, welgestelde burgers. Die leven sowieso langer en gezonder.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.