114

Roemer denkt dat EU-boete fabeltje is

Nieuwe wending: Volgens SP-leider zijn er teveel overtreders om regel te handhaven

In zijn column op de SP-site geeft Emile Roemer een toelichting op zijn omstreden standpunt ten aanzien van EU-boetes. Het is zijn derde uitleg in enkele dagen tijd. Roemer zet uiteen dat hij vindt dat er niet te hard bezuinigd moet worden.

Volgens de SP-leider laten andere partijen zich veel te bang maken door de EU en valt er echt wel over het een en ander te onderhandelen. Hij wil investeren in plaats van bezuinigen. Roemer schrijft:

Als dat dan niet precies binnen de Brusselse normen past, dan is dat maar zo. Mensen gaan bij mij vóór centen. En ik geloof er niets van dat Brussel ons dan een of andere boete gaat opleggen. Dertien van de zeventien eurolanden zitten boven het drie procent tekortpercentage. Wie gaat er dan wie de maat nemen? Kom op zeg, laten we ons verstand gebruiken en ons niet dol laten maken door ooit afgesproken cijfers. Regels zijn goed, maar we moeten ze altijd in de concrete omstandigheden van het moment toepassen. Ik ben ervan overtuigd dat we daar in Europa brede steun voor krijgen. Want ook in Europa zijn de tijden aan het veranderen. En dat is maar goed ook. Willen we zinvolle samenwerking in ons deel van de wereld overeind houden, dan moeten we iedereen en elk land serieus nemen. Dat was het kenmerk van de samenwerking, ieder land gelijkwaardig behandelen. En als de SP in de regering komt, wordt het dat weer opnieuw. Dan gaan we landen die hun best doen om op een sociale manier uit de crisis te komen, niet langer beboeten maar belonen.

De SP-leider geeft hiermee een nieuwe wending aan de discussie. Eerst was zijn standpunt ‘over my dead body’, gisteren veranderde hij dat in ‘we zullen ons zo lang mogelijk verzetten’ en nu is het dus dat de boete niet uitgedeeld gaat worden.

Lees ook Merijn Oudenampsen over het omstreden standpunt van Roemer 

cc-foto: SP

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (114)