95

Roemer-docu toont val van gedroomde premier

De Gids: Kee & Van Jole in de clinch over gefilmd portret SP-lijsttrekker

Zondag 23 december zendt de VARA de documentaire ‘Tussen pieken en peilen’ uit over SP-lijsttrekker Emile Roemer. Maker Coen Verbraak volgde Roemer wekenlang tijdens de campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Aanvankelijk werd Roemer gezien als serieuze uitdager voor Rutte maar al snel zette de neergang in.


Volgens Kee, parlementair redacteur bij Pauw & Witteman en auteur van het insidersboek ‘Het Briefje van Bleker’, toont de documentaire hoe hard het politieke bedrijf is. Van Jole daarentegen meent dat het portret zich vooral richt op de persoonlijke en emotionele kanten en nauwelijks iets toont over het politieke proces of de strategie. Van Jole: “Je ziet een man die voortdurend aangeslagen de arena verlaat en daarvan anderen de schuld geeft.” Kee: “Je ziet iemand die een staatsman probeert te zijn.”

Kee is milder over het falen van Roemer dan Van Jole. Kee meent dat Roemer bij een volgende verkiezing nog kans maakt. Voor Van Jole versterkt de documentaire het beeld dat Roemer ongeschikt is als leider van de SP: “Ze gaan met deze man niet nog een keer de verkiezingen in.”

Tussen pieken en peilen: zondag 23 december; 22 uur; Nederland 1

foto: Vara

Geef een reactie

Laatste reacties (95)