Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Roemer: Links blok van SP, GroenLinks en PvdA noodzakelijk

  •  
26-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Debat over voortgang kabinetsformatie

© 2017-06-13 17:43:41 DEN HAAG - Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (Pvda) tijdens het debat over het stuklopen van de formatie. ANP BART MAAT

De SP, GroenLinks en de PvdA moeten de komende jaren een stevig links blok vormen in de oppositiebanken van de Tweede kamer. Dat vindt SP-leider Emile Roemer. Volgens hem is het de enige manier om een vuist te kunnen maken tegen een overwegend rechtse Kamer en een – waarschijnlijk – centrumrechts kabinet.
Roemer doet de uitspraken in een interview met Nu.nl. Daarin blikt hij terug op de periode 2010 tot 2012 toen de PvdA onder leiding van Job Cohen al op veel fronten samenwerkte met de SP: van de wetenschappelijke bureaus tot het gezamenlijk indienen van initiatieven in de Kamer. Onder Diederik Samsom werd dat hoofdstuk afgesloten, maar wat Roemer betreft komt die samenwerking er er nu weer, aangevuld met het GroenLinks van Jesse Klaver.
Voor de verkiezingen leek het nog of Roemer zelf geen trek had in een pact tussen de drie partijen. Daarover zegt hij nu:
"Om vlak voor de verkiezingen over politieke samenwerking op links te praten, vind ik een waardeloze timing. Het lijkt dan teveel op een verkiezingsstunt. Ik ben een groot voorstander van samenwerking op links, maar daar moet je voor de verkiezingen mee beginnen."
In die wens staat hij niet alleen, zo blijkt uit de onthulling dat Roemer zowel voor als na het zomerreces meermaals koffie dronk met Asscher en Klaver. Voor de duidelijkheid: met zijn drieën tegelijk. Dat die twee anderen eerder instemden met ‘neoliberale uitwerkingen’, te weten het afschaffen van de basisbeurs (GroenLinks) en het sluiten van sociale werkplaatsen (PvdA) doet daar niets aan af:
"Dat is triest, maar waar. Er zijn gelukkig meer onderwerpen waar we elkaar wel op kunnen vinden."
Die onderwerpen zijn volgens Roemer bijvoorbeeld de rol van de overheid: ‘Die moet niet klein, maar juist groot en sterk zijn.’ Of de voedselkwaliteit die door deregulering verslechterd is, aldus Roemer, die daarbij wijst op de eiercrisis: ‘[Dan] wordt er gezegd: er moet meer geïnvesteerd worden. Dan ben je mooi te laat. Dat geluid komt met name vanuit de VVD-hoek. Daar wordt gezegd dat de overheid kleiner moet worden. Iedereen roept dat dan na.’
"Maar kijk wat het feitelijk betekent. Zaken die je collectief moet regelen – zoals zorg, onderwijs, de marechaussee, noem maar op – zijn daar de dupe van. Wij bestaan als SP om de tegenmacht te organiseren voor mensen die behoefte hebben aan zekerheid en een sterke overheid."
In hoeverre die linkse samenwerking er inderdaad gaat komen, valt nog te bezien. Roemer zetde deur wagenwijd open, maar PvdA-leider Asscher reageert afwachtend. Hij spreekt de vrees uit dat het bij het bespreken van mooie plannen blijft, maar dat werkelijke actie uitblijft: ‘Je moet het in de praktijk laten zien. Show, don’t tell.’
GroenLinks-leider Jesse Klaver was niet bereikbaar voor een persoonlijke reactie op het interview met Nu.nl, maar volgens een woordvoerder van de partij staat GroenLinks positief tegenover een samenwerking ‘met onze linkse vrienden’.
Willen de partijen inderdaad een vuist maken tegen het rechtse overwicht in de Kamer, dan lijkt er weinig anders op te zitten dan vanuit één blok oppositie te voeren. Na de laatste verkiezingen moeten SP, GroenLinks en PvdA het doen met gezamenlijk 37 zetels. Tot een fusie tussen de drie partijen, zoals Job Cohen vorig jaar nog opperde, zal het evenwel niet komen. ‘De partijen hebben ieder hun eigen oorsprong, vorm en toegevoegde waarde’, laat Lodewijk Asscher weten. En die verschillen zullen ook altijd blijven, meent hij. ‘Daar is ook niets mis mee.’
foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.