86

Roemer mag studenten niet toespreken

Studentenvakbonden LSVb en ISO nodigen SP-leider niet uit om te spreken bij studentenprotest... PvdA en D66 wel welkom

Emile Roemer (SP) is zeer teleurgesteld dat hij niet is uitgenodigd om te spreken bij de demonstratie tegen de kabinetsbezuinigingen op onderwijs. Sutdentenvakbonden LSVb en ISO hebben geen ruimte vrijgehouden in het programma, maar nodigen Job Cohen en Alexander Pechtold wel uit.

Vrijdag demonstreren duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag tegen de geplande bezuinigingen van het kabinet op het onderwijs. De studenten zijn onder boos omdat het kabinet langstudeerders wil beboeten door ze 3000 euro meer aan collegegeld te laten betalen.

De studenten zullen bij de demonstratie worden toegesproken door D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-voorman Job Cohen. Opvallend is dat er in het programma geen ruimte is vrijgehouden voor SP-leider Emile Roemer terwijl Roemer studenten al weken oproept mee te demonstreren op het Malieveld. Leden van ROOD, de jongerenafdeling van de SP, stripten eerder nog in de Tweede Kamer om duidelijk te maken dat ze zich niet uit willen laten kleden door het kabinet.

Roemer zegt in een reactie:

Ik ondersteun de studentenacties vanaf dag één en heb hun acties overal gepromoot. Tot mijn stomme verbazing hoor ik nu dat Pechtold en Cohen wel spreken en ik niet. Nou, dan val ik van mijn stoel.” Roemer geeft desondanks wel acte de présence: “Tuurlijk ga ik. Het gaat mij niet om de knaapjes van de bonden, maar om de studenten en het belang van het onderwijs. Dan ga ik wel iets anders doen. Soep inschenken of zo.”

Ook GroenLinks-leider Jolande Sap heeft geen uitnodiging gekregen. Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks reageerde op twitter:

Het lijkt me toch logisch dat alle politieke partijen die zich keren tegen de kabinetsplannen voor het Hoger Onderwijs spreektijd krijgen.

Update 20.00

De LSVb zegt in een verklaring dat alle partijen spreektijd zullen krijgen, ware het niet allemaal in dezelfde vorm. Zo mogen Cohen en Pechtold het publiek toespreken en gaan de overige lijsttrekkers met elkaar in debat.

Trouw: LSVb: alle partijen aan bod bij studentenprotest

cc-foto: Jos van Zetten

Geef een reactie

Laatste reacties (86)