193

Roemer: ‘Nul bezuinigingen’

SP-leider roept op tot opblazen sociaal akkoord

SP-leider Emile Roemer stelt dat werkgevers en werknemers het sociaal akkoord moeten opzeggen als het kabinet de extra bezuinigingen doorzetten. “Ze zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten.” In plaats van extra snijden moeten bezuinigingen juist teruggedraaid worden.


De SP-leider doet zijn uitspraken in een interview met Lucas Benschop van Nu.nl. Roemer wijst er op dat in de tekst van het sociaal akkoord het advies staat om niet verder te bezuinigen. Als het kabinet daar niet naar luistert moet logischerwijze “de stekker” uit het akkoord getrokken worden. 

Verwacht u dat het kabinet het sociaal akkoord ten grave zal dragen? 

“Dat zullen ze niet hardop zeggen, maar het is eigenlijk al gebeurd. Op de laatste pagina van het akkoord staat heel nadrukkelijk het advies van werkgevers en werknemers om in 2014 te investeren in de economie en niet verder te gaan bezuinigen. Het kabinet sluit aan en fietst er in dat er mogelijk voor 4,3 miljard moet worden bezuinigd. Eigenlijk hebben ze daarmee al een streep gezet door het sociaal akkoord.

Gevraagd naar hoe hij EU-commissaris Olle Rehn tegemoet getreden zou zijn, die Nederland kwam vertellen hoeveel er bezuinigd moet worden, antwoordt Roemer niet met zijn spraakmakende ‘over my dead body’. Hij houdt zich op de vlakte: “Dat is een lastige. Ik ben geen premier dus Rehn komt niet bij mij. Dus die vraag is mij niet gesteld.” Hij wijst er op dat de bezuinigingen het gevolg zijn van oude afspraken en dat inmiddels duidelijk is dat de crisis zo niet opgelost wordt. 

Op de vraag hoeveel hij zelf zou bezuinigen, mocht hij het voor het zeggen hebben, antwoordt de SP-leider: “Nul. Sterker nog, tal van zaken terugdraaien. Er zijn tal van bezuinigingen aangekondigd voor mensen onder het sociaal minimum. Dat vind ik onaanvaardbaar. Bijvoorbeeld de herkeuring van mensen in de Wajong.”

Geef een reactie

Laatste reacties (193)