56

Roemer prijst VVD

'Liberalen hebben veel meer binnengehaald dan PvdA'

De reacties van oppositiepartijen op het regeerakkoord zijn over het algemeen mild. Er is kritiek op de inhoud maar ook veel lof voor de snelheid waarmee VVD en PvdA geopereerd hebben.


Emiel Roemer stelt tegenover de NOS dat de VVD beter heeft onderhandeld dan de PvdA:

Er zijn zeker dingen waar we ook blij mee zijn, als het gaat om investeren in het onderwijs, het kinderpardon, de inkomensafhankelijke zorgpremie. De Balkenende-norm wordt verlaagd, daar waren wij altijd groot voorstander van. Maar als je kijkt naar de ideologie, de grote thema’s dan zie je dat de harde bezuinigingslijn van Rutte 1 gewoon wordt doorgezet. Het investeringsprogramma zie je amper terug. Dan heeft de VVD toch goed onderhandeld.

Wilders opent meteen de aanval bij de NOS:

Geert Wilders van de PVV spreekt van destructieve, foute en verkeerde keuzes. Volgens hem zijn de plannen slecht voor de economie en slecht voor de gewone Nederlander. “Wij gaan hier stevig oppositie tegen voeren”, zegt Wilders.

D66 is blij met de financiële discipline, GroenLinks waarschuwt dat de gevolgen van de miljardenbezuiniging op de zorg onduidelijk zijn. RTL Nieuws noemt de reacties ‘mild’. Net als de christelijke partijen maakt het Reformatorisch Dagblad zich zorgen over de koers van Paars. Het tegengaan van de discriminatie van homo’s beschouwt de krant als een zorgelijke ontwikkeling en bovendien mogen de winkels op zondag open.

De ambtenarenvakbond Abvakabo noemt het akkoord in een persbericht een ‘mokerslag’:

Door het vervangen van de aanspraak op huishoudelijke hulp door maatwerkvoorziening, raken vele ouderen en gehandicapten hun vertrouwde hulp kwijt en verliezen duizenden zorgmedewerkers hun baan. Het CPB waarschuwt bovendien dat het wegvallen van huishoudelijke hulp ervoor zorgt dat mensen meer gebruik zullen gaan maken van andere – duurdere – zorg. “Wij zien nu al iedere dag de gevolgen van de uitvoering van de gemeenten die de kwaliteit van de thuiszorg verkwanselen”, aldus Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV.

Het Verbond van Verzekeraars noemt het akkoord met een knipoog naar het motto van het kabinet ‘een brug te ver’:

De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk afgebouwd, met een duidelijk eindperspectief, zoals ook het Verbond van Verzekeraars heeft bepleit. Zo weten woningbezitters voor de lange termijn waar ze aan toe zijn. Het Verbond is echter kritisch op de stapeling van maatregelen voor starters, die daarnaast annuitair volledig moeten aflossen. Deze maatregel verhoogt de woonlasten en belemmert de doorstroming. Het is wel verheugend dat het restschuldenplan van Verbond, VEH en NVM grotendeels is overgenomen.

Vluchtelingenwerk is blij met het kinderpardon:

Er is eindelijk weer perspectief voor kinderen die al jaren in onzekerheid in Nederland wonen”, reageert Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, opgelucht over de komst van deze kinderregeling.

Verrast zijn de dierenvrienden die het kabinet loven vanwege het verbod op het optreden van wilde dieren in circussen:

Hoewel wij als dierenrechtenorganisatie dit niet als einddoel beschouwen en blijven actie voeren voor de ‘gedomesticeerde’ dieren in het  circus, vinden wij dat dit verbod een grote stap is tegen het gebruik van dieren in het circus. Deze stap zal inhouden dat een deel van circussen in Nederland zullen vertrekken, nadat ze al eerder vluchten voor meer regels of verboden in de landen waar ze vandaan kwamen. Nederland was nl. voorheen een vrijhaven voor circussen.

Kortom: Send in the clowns.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)