39

Roemer-regisseur slaat terug naar criticus

Coen Verbraak: Kritische Kuitenbrouwer trainde in het geheim SP

NRC-columnist uitte felle kritiek op documentairemaker Coen Verbaak van de spraakmakende doucmentaire ‘Roemer, tussen pieken en peilen’. Volgens Jan Kuitenbrouwer had de regisseur in tegenstelling tot wat hij beweert niet overal toegang toe.

Kuitenbrouwer schreef in zijn column ‘Arbeiders onder elkaar’ onder meer:

Als Verbraak toegang had tot Roemer’s volledige agenda, zoals filmer en gefilmde in interviews eensgezind benadrukken, waar waren dan de strategische besprekingen, de pijnlijke trainingen en evaluaties, de ruzies? Drie mogelijkheden: wel gefilmd maar niet gebruikt, wel plaatsgevonden maar niet gefilmd, of nooit plaatsgevonden. De film wekt nu de indruk van dat laatste, maar bij de nazit in De Nieuwe Liefde was geen politiek journalist of campagnestrateeg die dat gelooft. (…)

Soms vraag je je af of Verbraak zelf wel aanwezig was, zo weinig vragen worden er gesteld, zo weinig moeite wordt er gedaan om te ontrafelen wat er nu eigenlijk gebeurt. (…) 

De VARA zou natuurlijk de omroep van  PvdA  én SP moeten zijn, maar deze campagne liet zien dat daar nog lang geen sprake van is.

In een ingezonden brief in NRC Handelsblad (betaalde editie) slaat Verbraak vandaag terug:

Hé, Jan Kuitenbrouwer? Ja, precies, die! Jan Kuitenbrouwer vraagt zich in zijn column af of ik als documentairemaker wel overal bij mocht zijn bij het maken van mijn film over Emile Roemer. Het antwoord luidt volmondig: ja. Op één uitzondering na: er mocht nadrukkelijk niet gedraaid worden toen er in het SP-campagneteam gebrainstormd werd met… Jan Kuitenbrouwer.

Hé? Jan Kuitenbrouwer? De NRC-columnist? Ja, precies, die! Dus die Kuitenbrouwer schrijft over politiek, maar geeft achter de schermen ook advies aan politieke partijen? Ja, blijkbaar wel. 

Op zondag 2 september – in het heetst van de campagnestrijd – schoof hij een middag aan bij het SP-campagneteam. Maar dat moest toch maar liever niet naar buiten komen. En dan later wel in je column schrijven dat Verbraak heus niet overal toegang toe had. Ach ja….

Coen Verbraak

Kuitenbrouwer laat via Twitter weten dat hij “niets te verbergen” heeft: “Verbraak begrijpt er nix van”. Op een verzoek van Joop om nadere toelichting heeft Kuitenbrouwer nog niet gereageerd.

Lees ook de opinie van Francisco van Jole over de spraakmakende docu: Roemloos ten onder

Geef een reactie

Laatste reacties (39)