106

Roemer schudt al handjes als een premier

SP-leider ontvangt, op verzoek, socialistische Boliviaanse president

SP-leider Emile Roemer mocht vanochtend voor het eerst een president ontvangen. De Boliviaanse president Evo Morales had Roemer speciaal via de ambassade opgeroepen om met hem te komen praten over de situatie in Bolivia. Het is een opmerkelijke keuze aangezien normaal de koningin of de regeringsleider presidentieel bezoek uit een ander land ontvangt.

Roemer was vanochtend zichtbaar in zijn nopjes. Morales bezoekt Nederland vanwege een bezoek aan minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en het Boliviaanse paviljoen op de Floriade, maar besloot dat een ontmoeting met Roemer voorrang had op dit alles. 

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel, die bij het gesprek aanwezig was, had Roemer een ‘buitengewoon openhartig’ gesprek met Morales. Als socialisten onder elkaar hadden ze het onder meer over armoedebestrijding, schooluitval en het stopzetten van Nederlandse hulp aan Bolivia. Roemer werd onder andere begeleid door partijsecretaris Hans van Heijningen. Hij was vroeger zeer actief in Latijns-Amerika en woonde een tijd in Nicaragua.

Roemer in een reactie op NOS:

“Het gebeurt natuurlijk niet iedere dag dat er om een gesprek met je gevraagd wordt door een buitenlands staatshoofd. In die zin ben ik buitengewoon vereerd. […] Natuurlijk zijn er verschillen tussen ons – en die zijn in het gesprek ook benoemd – maar wat ons bindt is de realisatie dat sociale emancipatie en het eerlijk verdelen van onze rijkdom van essentieel belang zijn.” 

Morales verklaarde achteraf dat hij een speciaal verzoek had ingediend om met Roemer te praten omdat hij verschillende groepen met elkaar wil verbinden. Daarvoor vond hij de SP-leider een uitstekende gesprekspartner. Van Bommel zei tegen de NOS dat hij van de ambassade vast gehoord moet hebben dat het in Nederland heel goed gaat met de SP. 

Roemer wil nog niet op de zaken vooruit lopen door te stellen dat hij zich een beetje premier voelde doordat hij Morales mocht ontvangen. Harry van Bommel sprak vol euforie uit dat de Boliviaanse president: ”Morales praat met belangrijke mensen en dus ook met de nieuwe premier.’

Volgens Roemer ging het gesprek vooral over de economische situatie in Bolivia. De ontwikkelingssteun aan het land is stopgezet omdat het er nu beter zou gaan, “maar uit het gesprek werd duidelijk dat die hulp wel wordt gemist”, aldus Roemer. Hij verzekerde dat hij nog geen toezeggingen heeft gedaan over het terugdraaien van die regeling in het geval hij de nieuwe premier van Nederland wordt.

Morales wordt in Latijns-Amerika gezien als één van de linkse helden. Hij is de eerste indiaan uit een boerengezin die het tot president schopte. In 2005 werd hij op een democratische manier gekozen. Toch wordt hij nog altijd ongekend hard tegengewerkt. De Verenigde Staten zijn fel tegen hem gekant omdat hij bijvoorbeeld opkomt voor de belangen van arme cocaboeren. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)