123

Roemer (SP): opkomst van ‘werkende armen’

'Met fair trade en tax justice kunnen we ongelijke verdeling van welvaart aanpakken'

SP-leider Emile Roemer heeft dit weekend gewaarschuwd voor de opkomst van een klasse van werkende armen, mensen die van één baan niet kunnen rondkomen.

“Met fair trade en tax justice kan de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld worden aangepakt. Dat is voor iedereen beter,” zei de SP-lijsttrekker dit weekend in Den Helder, waar hij zijn 1 mei-toespraak hield. “Nu sterven in het arme deel van de wereld evenveel mensen aan een tekort aan eten als in het rijke deel aan te veel en te vet eten.”

Ook in eigen land is de welvaart ongelijk verdeeld. De SP-voorman prees de moed van actievoerende schoonmakers en vuilnisophalers en roept op tot meer respect voor de mensen die Nederland schoonmaken. Hij waarschuwde tegen de opkomst en groei van een klasse van werkende armen, mensen die van één baan niet kunnen rondkomen. Roemer sprak schande van het falende armoedebeleid van de regering en de plannen van veel partijen om de studiebeurs te schrappen. Daardoor dreigt ‘mogen leren’ weer iets van welgestelden te worden, zei Roemer in Den Helder.

Roemer wil behoud van de basisbeurs en ophoging van het sociaal minimum. “Dat kan als mensen met een topinkomen ook een toptarief van 65 procent gaan betalen, bezitters van veel vermogen vermogensbelasting en grote bedrijven meer winstbelasting.” Roemer wil dat de hypotheekrenteaftrek weer gebruikt gaat worden waarvoor hij bedoeld is: gewone mensen de kans geven een huis te kopen, met een hypotheek tot 350.000 euro.

Ook de AOW kan op 65 blijven, betoogde Roemer, mits we ervoor zorgen dat de mensen onder de 65 die nu geen baan hebben weer aan het werk komen. Hij noemde het onzinnig dat mensen onder 65 een baan wordt onthouden en mensen boven 65 straks twee jaar AOW wordt afgenomen. Een mei 2010 is door de SP uitgeroepen tot ‘Dag van de Arbeid en de AOW’. In tientallen plaatsen werd in dat kader actie gevoerd, op plekken die herinneren aan beroemde voorlieden van de arbeidersbeweging.

De SP-voorman stond nadrukkelijk stil bij de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan. Hij sprak zijn teleurstelling uit over PvdA-lijsttrekker Job Cohen. Die kondigt morgenavond in het tv-programma ‘Oog in oog’ aan dat hij nu toch voor een nieuwe missie naar Afghanistan is, iets waar zijn eigen Kamerfractie en de SP tegen stemden. Emile Roemer: “Weer draait de PvdA. Het lijkt alsof het die partij in de genen zit. Ook jij, Job, flikt het dus. Draaien waar je een rechte rug zou moeten tonen. Je partij heeft het beloofd aan de mensen: – liet er het kabinet op vallen – onze soldaten moesten weg uit Afghanistan. En nu stuur je weer nieuwe soldaten naar ginder toe. Zo, beste Job Cohen, ga je niet om met kiezers. Zo, beste Job Cohen, ga je vooral niet om met militairen.’

Geef een reactie

Laatste reacties (123)