115

Roemer was gevangen in angst

'We waren te bang om fouten te maken' ... Vragen doemen op over de partijstrategie ... Is Roemer wel een leider?

SP-leider Roemer ziet achteraf in dat hij tijdens de verkiezingscampagne meer zijn eigen verhaal had moeten houden. In gesprek met de NOS zei hij te veel bezig te zijn geweest met het vasthouden van de sympathie en het vermijden van fouten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Terugkijkend op de campagneperiode ziet Roemer het als een wijze les bij een volgende keer weer meer te doen wat de SP altijd doet: “Er vol in gaan, zeggen waar het op staat en actie voeren waar het nodig is”, aldus de SP-leider in het interview met de NOS.

Of die volgende keer komt, valt te betwijfelen. Zondagavond toonde de VARA de documentaire ‘Tussen pieken en peilen’ van Coen Verbraak. Daarin zien we Roemer op kwetsbare momenten tijdens de verkiezingscampagne. Op voorhand stond hij als tweede partij in de peilingen, maar de SP verdween eigenlijk al na Roemers eerste mediaoptreden naar de achtergrond. Verbraak kreeg ondertussen ‘onbeperkte toegang’.

We zien Roemers voorbereidingen voor debat- en televisieoptredens. Daarin oogt hij ontspannen en ook achteraf, wanneer een debat toch niet liep zoals hij had gewild, lijkt hij zijn emoties de baas.

Toch zegt Roemer nu achteraf dat de peilingen een verlammend effect op hem hebben gehad.

We waren te voorzichtig, te bang om fouten te maken. En dat was niet de houding waarmee zo groot zijn geworden in de peilingen.

Ook vindt hij dat zijn oprechtheid is afgestraft en hij niet de mogelijkheid heeft gekregen zijn eigen verhaal te vertellen. In de documentaire zien we zo’n moment waar hij na een debat bij De Wereld Draait Door in de auto zit en prevelt over een ‘bijna-karaktermoord’ na de beruchte aanval van Peter R. de Vries. “Dat moeten we achteraf nog maar eens goed evalueren”, zegt hij tegen Verbraak. Bij thuiskomst drinkt hij nog een biertje met zijn vrouw die de uitzending niet heeft gezien omdat ze aan het sporten was. “Laten we hopen dat genoeg mensen daar doorheen prikken […] Nog een dagje”, spreekt ze haar man moed in, die antwoordt met “Zo is het.”

Deze manier van verwerking van verlies zien we vaker terugkomen in de documentaire. Ook zien we zelden een strijdlustige Roemer die zijn tanden laat zien. Tijdens de voorgesprekken met zijn team worden de highlights doorgenomen, maar uitvoerige gesprekken over een debatstrategie blijven uit. Verbraak vertelde op 14 december in Pauw & Witteman over het maken van de documentaire. Roemer had laten weten niet bij Pauw & Witteman aan tafel te schuiven.

Lees ook de opinie van Francisco van Jole over de documentaire ‘Tussen pieken en peilen’

Geef een reactie

Laatste reacties (115)