104

Roemer: we zitten in een morele crisis

Zoekt de SP-leider toenadering tot het CDA?

Emile Roemer, de lijsttrekker van de SP ging in Buitenhof in gesprek met de jurist/historicus Thierry Baudet en hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. Ze debatteerden over Europa en Roemers visie op de wijze waarop Nederland de komende jaren geld kan verdienen.


Roemer begon zijn verhaal door er op te wijzen dat we bij alle crisissen die we momenteel beleven, één crisis over het hoofd zien: de morele crisis waar we in zitten. Hij wees op de bestuurders van banken, corporaties en onderwijsinstellingen die er een potje van maken, maar daar wel vorstelijk voor beloond worden.

Baudet verweet in het debat de SP helemaal niet eurosceptisch te zijn. Hij vindt de SP net zo pro-Europa als GroenLinks en D66. Roemer antwoordde dat hij nog wel een stapje verder wilde gaan door te zeggen dat juist die twee partijen ‘de grootste Europa-afbrekers zijn die we hebben’. Zij hebben volgens Roemer het tempo de afgelopen jaren mede bepaald en daarmee het integratie-proces gefrustreerd. Zij hebben de bevolking uit het oog verloren en zo de afstand van Europa tot de bevolking vergroot, aldus Roemer.

Hij vervolgde met de constatering dat hij sceptisch is, maar niet over Europa an sich. De afgelopen vijftig jaar hebben we in Europa afspraken gemaakt, die veel hebben opgeleverd. Maar die afspraken werden we in een tempo gemaakt waarin de bevolking het allemaal nog kon volgen. Vanaf het verdrag van Maastricht zie je dat die hele agenda die de mensen konden volgen compleet overboord is gegooid en dat de belangen van de multinationals en de financiële sector de boventoon zijn gaan voeren. Toen ben ik ook afgehaakt, aldus Roemer. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)