154

Roemer wil met informateur praten over coalitie PvdA-CDA-GL-SP

[Video] SP-fractievoorzitter "verbolgen" dat informateurs zijn partij negeren. [Update] Cohen wil nog steeds Paars-plus. Pechtold vind dat VVD met CDA en PVV moet praten

SP-leider Emile Roemer wil ook een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Hij heeft hem maandag per brief om een onderhoud gevraagd. Roemer wil dat de informateur een ontmoeting regelt tussen de partijleiders van de PvdA, CDA, GroenLinks en SP om de mogelijkheden voor een “centrumlinks” kabinet te onderzoeken.


Roemer is “verbolgen” over het verloop van het formatieproces. Volgens hem worden De SP en de bijna miljoen kiezers die op deze partij stemden “door beide informateurs genegeerd”. Dat meldt De Pers maandag.

De eerste informateur, Uri Rosenthal, heeft het volgens Roemer niet nodig of wenselijk geacht de SP te betrekken bij de formatiebesprekingen. “Daarmee heeft uw voorganger mij de kans ontnomen de opvattingen van de SP uit te spreken”, schrijft de SP-voorman in zijn brief aan Tjeenk Willink.
Volgens Roemer heeft geen van de partijen die nu door de nieuwe informateur zijn uitgenodigd zich uitgesproken tegen de SP of tegen een centrumlinks kabinet. Samenwerking tussen VVD en PvdA lijkt bovendien verder weg dan ooit, constateert de SP-leider. Een coalitie van PvdA, CDA, GroenLinks en SP is volgens hem een haalbaar alternatief, biedt een uitweg uit de impasse en zou serieus moeten worden onderzocht.

,,Het past niet in een democratie een partij met vijftien zetels compleet te negeren en niet te betrekken bij de onderhandelingen over een nieuwe regering”, stelt Roemer. Hij verwacht op korte termijn te worden uitgenodigd door de informateur.

Update 17:30

PvdA-fractieleider Job Cohen heeft bij Tjeenk Willink opnieuw zijn voorkeur voor  Paars-plus (VVD,PvdA,D66, GroenLinks) uitgesproken. Dat meldt de Volkskrant maandag. Cohen gaf toe dat dit allemaal al een keer gezegd is. “Ons is er veel aan gelegen dat we zo spoedig mogelijk een kabinet krijgen, maar het moet wel een kabinet zijn dat kan regeren’, aldus Cohen.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de VVD met het CDA en de PVV om de tafel moet, al vind hij zelf Paars-plus de beste optie voor het land. Dat zei hij ook tijdens zijn gesprek met de informateur.

Geef een reactie

Laatste reacties (154)