Laatste update 21:56
34

Roep om aftreden Duitse relminister Seehofer na misselijke ‘grap’ over asielzoekers

In Duitsland klinkt de roep om aftreden van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, tevens leider van de ultra-conservatieve regeringspartij CSU. Seehofer, die vorige maand een regeringscrisis veroorzaakte door het humanitaire asielbeleid van bondskanselier Merkel aan te vallen en de grenzen te willen sluiten, vierde dinsdag zijn verjaardag. Het was ook de dag dat er 69 afgewezen Afghaanse asielzoekers gedeporteerd werden. “Ik had het niet zo besteld, maar uitgerekend op mijn 69ste verjaardag werden 69 mensen naar Afghanistan teruggestuurd,” zei Seehofer voldaan glimlachend. Dat was al een walgelijke opmerking maar woensdag werd duidelijk dat een van de uitgeprocedeerden bij aankomst in een opvangkamp in Kabul zichzelf van het leven heeft beroofd. Het gaat om een jongen van 23 jaar die acht jaar geleden naar Duitsland vluchtte. De man was volgens de gemeente Hamburg waar hij woonde, veroordeeld wegens diefstal, poging tot mishandeling en aangeklaagd wegens een overval.

De invloedrijke leider van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie van regeringspartij SPD, stelt op Twitter dat Seehofer vanwege zijn karakter ongeschikt is voor het ambt van minister.

Parlementsleden roepen om zijn aftreden omdat Seehofer de democratie schade toebrengt met zijn gedrag. De voorzitter van de liberalen constateert dat Seehofer de waarden van Duitsland niet uitdraagt. In de peilingen is de populariteit van Seehofer afgenomen sinds zijn aanval op Merkel. Seehofer zelf heeft nog niet gereageerd maar zijn dagen als minister zijn mogelijk geteld.

cc-foto: Lars Nilse

Geef een reactie

Laatste reacties (34)