Laatste update 13:45
19

Roep om aftreden president Zuma van Zuid-Afrika groeit na corruptieschandalen

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, moet opstappen. Dat zou hem vanuit zijn partij, de ANC, zijn opgedragen. Zuma heeft 48 uur de tijd gekregen, zo schrijven diverse (internationale) media. Partijleider Cyril Ramaphosa zou Zuma hoogstpersoonlijk hebben medegedeeld dat zijn vertrek onoverkomelijk is. Vertrekt Zuma niet vrijwillig, dan is het aan het parlement om een motie van wantrouwen in te dienen; de oppositie heeft de motie al klaarliggen.

Zuma weigert vooralsnog op te stappen; hij wil nog drie maanden aanblijven om nog een internationale top van de BRICS-laden in Zuid-Afrika en een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie te kunnen bijwonen. In december werd Zuma als partijleider al vervangen door Ramaphosa. De druk op Zuma om op te stappen is de afgelopen weken nog meer toegenomen. Hij wordt in verband gebracht met corruptie en het witwassen van geld. Zo zou hij voor de verbouwing van zijn huis bijna 20 miljoen euro aan staatsgeld hebben gebruikt. Ook moet hij terecht staan voor 18 aanklachten met betrekking tot een wapendeal in 1999. Zuma wordt in die zaak verdacht van onder meer corruptie, fraude, witwassen en afpersing.

Als Zuma niet vrijwillig opstapt, zal het parlement uiterlijk op 22 februari zijn functioneren en aanblijven bespreken.

Update 13.30
Op een persconferentie heeft de secretaris-generaal van ANC, Magashule, bevestigd dat de ANC Zuma gevraagd heeft op te stappen. De in media eerder genoemde strike deadline van 48 uur zou echter niet kloppen. Het is derhalve nog steeds onduidelijk wanneer Zuma opstapt.

BBC: South Africa: ANC ‘decides Zuma must go’

cc-foto: GovernmentZA

Geef een reactie

Laatste reacties (19)