46

Roep om hulp in broek Primark

Ook identiteitskaart van Chinese gevangene gevonden ... Elders label met boodschap in jurk Primark gevonden

Een klant van Primark uit Noord-Ierland zegt dat ze een roep om hulp heeft gevonden in een broek die ze bij de Britse kledingketen had gekocht. Op het briefje staat dat de kleren worden gemaakt door gevangenen die onder barre omstandigheden moeten werken.

Dat meldt de BBC. Op het briefje staat onder meer te lezen:

SOS! SOS! SOS! We zijn gevangenen in de Xiangnan gevangenis in Hubei, China.We worden gedwongen kleren te maken voor de export. We werken 15 uur per dag. Wat we eten is slechter dan voedsel voor varkens en honden.

Met het briefje was ook een identiteitskaart van een Chinese gevangene in de broekzak gestopt. De vrouw uit Noord-Ierland, Karen Wisínska, zegt dat ze de broek al in 2011 bij een winkel van Primark in Belfast had gekocht, maar nooit aangehad, omdat de rits kapot bleek.

Toen ze het briefje vond, plaatste ze er een afbeelding van op haar Facebook-pagina, waarna iemand het voor haar wist te vertalen. Wisinska:

Ik was geschokt om dit briefje en identiteitskaart in de broek van Primark te vinden. En nog meer geschokt dat die gemaakt lijkt door dwangarbeid in een Chinese gevangenis.

De echtheid van het briefje wordt nu onderzocht. Primark reageert dat het bedrijf actief inspecties uitvoert om te bekijken of hun kleding op een ethische manier wordt geproduceerd en dat daarbij nooit dwangarbeid is geconstateerd.

De vondst komt op hetzelfde moment als de vondst van een extra label in een jurk van Primark in Wales. Op het label staat de handgeschreven tekst ‘Forced to work exhausting hours’ te lezen. Er worden vaker hulproepen gevonden in goedkoop in Azië geproduceerde producten.

Primark kwam eerder in opspraak na het instorten van de Rana Plaza fabriek in Bangladesh, waar ook kleren voor Primark werden geproduceerd. Bij die ramp kwamen 1100 werknemers van de fabriek om.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)