38

‘Rohingya massaal verkracht en afgeslacht door leger Myanmar’

‘Ze probeerden ons allemaal te vermoorden’. Dat is de titel van een nieuw rapport (.pdf) over de massale en gruwelijke mensenrechtenschendingen waaraan het leger van Myanmar zich schuldig heeft gemaakt. Vrouwen en meisjes van de Rohingya-moslimminderheid zijn op grote schaal verkracht, mannen zijn de keel doorgesneden, slachtoffers werden levend verbrand. Het rapport werd opgesteld door onderzoekers van het United States Holocaust Memorial Museum en mensenrechtenorganisatie Fortify Rights.

De onderzoekers spraken de afgelopen maanden met ruim tweehonderd slachtoffers, getuigen en hulpverleners. Uit hun verklaringen blijkt dat het Myanmarese leger ten minste drie Rohingya-dorpen heeft afgeslacht. De slachtoffers werden daarna door soldaten opgestapeld en in brand gestoken. Net als eerdere onderzoekers deden, wordt ook in dit rapport gesproken van een etnische zuivering.

Ook hulporganisatie Human Rights Watch (HRW) deed onderzoek. Zij spraken met 52 vrouwen en meisjes die vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh vluchtten, weg van het leger. 29 van hen zeiden door soldaten verkracht te zijn, soms door meerdere soldaten tegelijk. Volgens de onderzoekers van HRW gebruikt het leger van Myanmar de verkrachtingen als psychologisch wapen.

Alle genoemde organisaties vrezen dat er nog lang geen eind gekomen is aan de gruwelijkheden gepleegd tegen de Rohingya. Daar komt bij dat in het grensgebied tussen Myanmar en Bangladesh inmiddels zo veel vluchtelingen zitten, dat de spanningen er hoog oplopen. HRW heeft de VN-veiligheidsraad opgeroepen in actie te komen. Zij willen dat de VN de militaire leiders van Myanmar sancties oplegt. Het officiële standpunt van Myanmar is nog steeds dat er slechts gepast geweld wordt gebruikt tegen opstandelingen.

Lees ook: Rapport: Leger Myanmar richtte bloedbad aan in Rohingya-dorp

Bron: NOS, HRW / cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (38)