115

Roken, drinken tijdens zwangerschap? Kind afpakken

RSJ pleit voor hard optreden tegen embryo-mishandeling

Roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn vormen van kindermishandeling. Om aan die praktijk een einde te maken wil de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat de bescherming van ongeboren kinderen tegen hun moeder in de wet wordt opgenomen. Baby’s van moeders die roken of drinken kunnen dan direct na geboorte weggehaald worden en in een beschermde omgeving geplaatst.

Day & ZolHet advies van de RSJ wordt vandaag officieel openbaar gemaakt maar De Volkskrant mag er nu al over publiceren:

‘Ieder jaar worden er nog vijfhonderd baby’s geboren met het foetaal alcohol syndroom’, zegt Sonja de Pauw Gerlings, kinderrechter en lid van de RSJ. ‘Dat is heel akelig. Het zijn er vijfhonderd te veel. Of denk aan medicijnverslaving. Er zijn kinderen die ernstig verslaafd worden geboren. Heel zielig.’

Weliswaar wordt er nu al voor 270 ongeboren kinderen per jaar gevraagd ze onder toezicht te stellen, maar in de wet staat niet duidelijk dat het mag. De Pauw Gerlings: ‘Er gaat nu veel tijd verloren, omdat er lang wordt geaarzeld.’

Er zouden ook zwangerschapshuizen opgezet kunnen worden waar dergelijke probleemmoeders worden ondergebracht. Volgens de kinderrechter is het belangrijk dat die hulp zo snel mogelijk begint, al voor de grens van 24 weken, de periode waarin abortus is toegestaan. “Wel of geen abortus doet niet ter zake, stelt de raad: zolang een moeder het kind draagt, heeft zij de plicht er zo goed mogelijk voor te zorgen,” schrijft de krant.

cc-foto: zipporah

Geef een reactie

Laatste reacties (115)