246

Roma gevangen in clichés

GroenLinks en PvdA willen Kamerdebat over Roma-databases bij gemeenten ... kleinste criminaliteit telt mee in statistieken ... EenVandaag doet weer eens aangifte wegens bedreiging 

Burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein onkent dat hij Roma etnisch wil registeren zoals de Volkskrant meldde. Vos is ook voorzitter van het Platform Roma-gemeenten, hij vindt dat de tien gemeenten met veel Roma-inwoners beter gegevens over deze groep moet kunnen registreren.

De Pers meldt:

De Vos, voorzitter van het platform Romagemeenten, zegt niet te pleiten voor etnische registratie van Roma-inwoners, iets dat bij wet verboden is. Wel hoopt hij dat binnen de privacywetgeving meer mogelijkheden ontstaan om gegevens te registreren. Dat is volgens hem nodig aangezien het rijk hoge eisen stelt. ,,Als we subsidie willen, vraagt het ministerie om cijfers. Ze willen dan bijvoorbeeld weten hoeveel Romakinderen niet naar school gaan. Maar we mogen dat niet precies bijhouden. We zitten in een spagaat door de strikte privacywetgeving”, aldus De Vos.

In de Volkskrant zei De Vos: “We zitten in een spagaat. We hebben te maken met een groep die het verst van de Nederlandse samenleving afstaat en ten behoeve van henzelf en hun omgeving moet worden geholpen. We kunnen dat niet doen zonder dat we hun problemen in kaart brengen”, zegt De Vos. 

De burgemeester legt uit dat bij de aanvraag van subsidies gemeenten niet zonder de ‘extra’ gegevens kunnen omdat het ministerie van Integratie om harde cijfers vraagt. “Anders zijn ze niet overtuigd van de problematiek.” Etnische registratie is verboden bij de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar toch bleek uit onderzoek van De Groene Amsterdammer dat de gemeente Ede en Enschede al mondjesmaat een Roma-database hebben aangelegd, inclusief met alle informatie van politie, kinderbescherming, sociale dienst en reclassering. In Enschede bleken zelfs de ministeries van WWI en Onderwijs een project waarbij registratie nodig was, te hebben goedgekeurd.

Ook Enschede ontkent dat er sprake is van etnische registratie. In een reactie op de site van de Groene Amsetrdammer stelt Ed Wallinga, wethouder  Wijkontwikkeling, Sport, Zorg en Welzijn:

Enschede registreert niet op etniciteit en heeft geen database: het mag niet en het is ook niet nodig; 

De Vos wil binnenkort met andere Roma-gemeenten praten over de etnische registratie. Ede heeft op voorhand aangeven het eens te zijn met de aanleg van een Roma-database. Sinds 2000 houdt zij al een speciaal dossier bij van alle Roma in haar gemeente. Utrecht en Enschede willen Roma niet etnisch registreren. Wethouder Ed Wallinga: “We hebben het geprobeerd, maar zijn ermee gestopt vanwege de morele onwenselijkheid.”

De Roma-lijsten die door De Groene Amsterdammer aan het licht kwamen, stuitte op veel weerstand. Amnesty International Nederland wil dat gemeenten direct stoppen met etnische registratie van Roma. De Anne Frank Stichting neemt de zaak op in haar eerstvolgende Monitor Racisme en Extremisme. En ook de politiek laat de zaak niet ongemoeid. PvdA en GroenLinks eisen een Kamerdebat over de etnische registratie bij gemeenten.

De kwestie van de Roma is mede actueel omdat Frankrijk s overgaan tot het deporteren van de groep. Dat beleid stuit op veel kritiek, onder meer omdat het associaties oproept met de Tweede Wereldoorlog waar Roma hetzelfde lot ondergingen als joden.

De Volkskrant legt uit dat er verschil is tussen Roma in Frankrijk en Nederland.

De vijftien gemeenten die worstelen met de Roma-problematiek beklemtonen dat hun gemeenschappen een andere geschiedenis hebben dan die in Frankrijk. Het gaat daar in hoofdzaak om Roma die betrekkelijk recent de grens zijn overgestoken, terwijl veel Nederlandse Roma hier al drie decennia wonen.

In de reacties op Joop (zie onder) worden kanttekeningen geplaatst bij de berichten dat de Roma in Nederland op grote schaal crimineel zijn. Zo worden als gevolg van de speciale aandacht alle voorvallen geregistreerd, ook bijvoorbeeld de diefstal van lege kratten, waardoor al snel een waslijst aan vergrijpen ontstaat.

De rechtse media doen ondertussen likkebaardend verslag van de problemen. EenVandaag, een actualiteitenrubriek die er een handelsmerk van maakt om aangifte te doen tegen agressieve personen waar ze over berichtten, overweegt nu ook tegen Roma aangifte te doen omdat een heethoofd een cameratas in het water smeet.

In een huilerig bericht op de eigen website schrijft de redactie:

De hoofdredactie van EenVandaag betreurt de gang van zaken, maar heeft omwille van de veiligheid van haar medewerkers besloten in de uitzending geen aandacht te besteden aan de kwestie. Er zal aangifte worden gedaan.  

Lees meer over etnische registratie bij gemeenten op Joop: Ede erkent fout etnische registratie Roma
Volkskrant: Burgemeester Nieuwegein wil Roma etnisch registreren

cc-foto: My name’s Axel

Geef een reactie

Laatste reacties (246)