172

Rood licht voor breed kabinet

[Update 17:50] Rosenthal praat morgen met Halsema (GL) en Pechtold (D66) ... Cohen (PvdA) komt terug op pleidooi voor coalitie VVD-PvdA-CDA-D66-GL ... Andere partijen zijn allemaal tegen ... VVD-leider Rutte staat wel open voor kabinet met meer dan drie partijen

PvdA-leider Cohen heeft een kabinet voor ogen met zo ongeveer alle partijen die rond het politieke midden zijn gecentreerd. Hij wil een kabinet met VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks.

Cohen had de combinatie VVD-PvdA-CDA-D66-GroenLinks voorgesteld aan informateur Uri Rosenthal, zo meldde de Volkskrant vanmorgen. Een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA zag Cohen nog steeds niet zitten omdat er dan volgens hem een onbalans zou zijn. Met D66 erbij is het kabinet in zijn ogen ook nog te rechts. Met D66 én GroenLinks erbij zou er volgens Cohen wel evenwicht zijn.

Of een coalitie van vijf partijen in de praktijk gaat werken, moest volgens Cohen worden onderzocht. “Ik heb geen idee of de andere partijen dit willen. Als die zeggen dat het niet kan, dan kan het niet.”

Trouw meldt dat ook VVD-leider Mark Rutte openstaat voor een kabinet met meer partijen. Rutte ziet nog steeds een coalitie voor zich van VVD, PvdA en CDA. “Maar ik sta open voor modaliteiten rondom deze drie partijen”, zei hij na een gesprek met Rosenthal. Rutte wilde niet zeggen of hij ermee instemt te gaan praten over een coalitie van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Update 15:30 Cohen verwacht niet dat een breed middenkabinet van de vijf partijen VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks nog een kans maakt . Na negatieve reacties van D66 en GroenLinks zei Cohen woensdag bij monde van een woordvoerster dat “ook deze optie niet realiseerbaar lijkt”, aldus De Pers.

Update 17:50 Rosenthal heeft aangekondigd morgen eerst met Femke Halsema (GL) en Alexander Pechtold (D66) te gaan praten.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)