10

Rood of blond haar? Dat kan je de kop kosten

In El Salvador zijn vrouwen 'massaal' hun haar aan het verven uit angst om vermoord te worden

Vrouwen met blond of rood haar, die niet aangesloten zijn bij een bende, zouden het risico lopen vermoord te worden. Althans dat zijn de geruchten…

Hoewel het gerucht door zowel politie als door de bendes zelf wordt ontkend, verven vrouwen massaal hun haar, meldt de NOS. De vrouwen durven het risico niet te nemen om hun haar blond of rood te laten.’Je wacht niet op opheldering, de bendes zijn gestoord en ze vermoorden je’, zei een vrouw die haar blonde kapsel zwart heeft geverfd.

Geweldsspiraal
El Salvador heeft dit jaar te maken met een extreme geweldsspiraal. Met alleen in mei al 635 moorden was die maand een van de gewelddadigste maanden sinds de burgeroorlog, twintig jaar geleden. De jongste cijfers wijzen erop dat juni dat tragische record gaat verbreken, volgens de NOS.  

In januari verbrak president Sanchez Ceren, van El Salvador, de wapenstilstand die twee jaar geleden is gesloten tussen de regering en de bendes. Volgens politieagenten is dat de oorzaak van het oplaaiende geweld. Critici stelden echter dat de wapenstilstand de bendes juist in staat stelt om aan te sterken en zwaardere wapens te bemachtigen.

Behalve in El Salvador zorgde hetzelfde ‘haar gerucht’ in mei ook voor onrust in buurland Honduras. Daar verfden parlementsleden hun haar. Zij deden dit niet uit angst om vermoord te worden maar uit angst om aangezien te worden voor een vrouw van een bendelid. 

NOS.nl: Vrouwen El Salvador verven haar uit angst voor bendes
Foto cc: Degres 360

Geef een reactie

Laatste reacties (10)