Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rood potlood even omstreden als stemcomputer'

  •  
06-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
flickr-rood-potlood-300px.jpg
Burgemeesters willen stemcomputers opnieuw invoeren, ministerie van BiZa ziet daar geen heil in
Stemmen met het rode potlood staat ter discussie door ongeregeldheden woensdag bij diverse stembussen. Burgemeesters willen laten onderzoeken of er weer met de stemcomputer kan worden gestemd. Bij stemmen met potlood zou de kans op fouten en fraude net zo groot zijn, zeggen ze. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt zaterdag dat het geen heil ziet in herinvoering van stemcomputers.
Door redactie Joop
De voorzitter van het genootschap van burgemeesters, burgemeester Schneiders van Haarlem, vindt dat het stemmen met het potlood grondig moet worden geëvalueerd, meldt de NOS. Volgens Schneiders is woensdag gebleken dat stemmen met het potlood bijzonder onpraktisch is. In het Radio 1 Journaal zei hij dat de kans op fouten en fraude vermoedelijk zeker zo groot is als bij het stemmen met de computer.
Het ministerie van BiZa verwerpt het idee van de burgemeesters. Een woordvoerster:
De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds. Ze zijn niet transparant en controleerbaar genoeg. Dat is de afgelopen twee jaar nog niet veranderd. Eén van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag.
In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat er zich onregelmatigheden of fouten hadden voorgedaan. In 2007 verbood het kabinet het gebruik van stemcomputers omdat de machines niet genoeg beveiligd zouden zijn.
Bekijk ook : [Video] Actiegroep niet blij met nieuwe stemcomputer
RTEmagicC_flickr-rood-potlood-850px.jpg
Foto: Elger van der Wel (Flickr/CC)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.