Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rookwolken Amerikaanse bosbranden drijven over Europa

  •  
13-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolken
De gigantische bosbranden aan de westkust van de Verenigde Staten, die inmiddels tientallen doden en vermisten tot gevolg hebben, gaan gepaard met enorme rookwolken. Die wolken zijn in vijf tot zes dagen met de jetstream naar Europa gedreven over een afstand van 9000 kilometer.
Ze zijn, inmiddels sterk verdund, waargenomen boven Spanje en Frankrijk. Op satellietbeelden is te zien dat de restanten ook over Nederland trekken. Wie de herkomst niet kent, denkt al snel dat het gaat om gewone luchtvervuiling.
De wolken die op grote hoogte over drijven zijn het gevolg van de grootste bosbranden uit de geschiedenis van Californië. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en geëvacueerd om te ontsnappen aan de vlammenzee. Het vuur wordt aangewakkerd door een harde wind en de hoge temperaturen in het gebied die voor een enorme droogte zorgen. Experts verwachten dat de branden niet meer onder controle te krijgen zijn en gewacht moet worden op de winterse regens.
Geen video? Klik hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.